Гречана каша з тушонкою

Варіант 1. Гречана каша з тушонкою: класичний варіант

Гречана каша з тушонкою – ситне і смачне блюдо для всієї родини. Найпростіший спосіб приготувати його, відварити гречку і змішати з тушонкою. Але буде ще смачніше і корисніше, якщо додати овочів.

складові

  • 200 г гречаної крупи;
  • кухонна сіль;
  • банку свинячої тушонки;
  • мелений перець;
  • морквина;
  • часточка часнику;
  • цибулина.

Покроковий рецепт приготування

Крок 1:

Розкрийте банку з тушонкою. Зніміть верхній жир і викладіть в казан. М’ясо перекладіть в глибоку тарілку, і розімніть його виделкою.

Крок 2:

Поставте казан на вогонь. Овочі очистіть і вимийте. Морквину подрібніть тонкими брусочками, часник дрібно покришите, цибулю наріжте півкільцями.

Крок 3:

Викладіть овочі в розтоплений жир і обсмажують, постійно розмішуючи, до легкої рум’яності. Додайте м’ясо до обсмаженою овочам. Перемішайте.

Крок 4:

Гречану крупу переберіть, промийте і викладіть в казан. Залийте вміст питною водою в співвідношенні 1: 2. Перемішайте, накрийте кришкою і варіть до готовності крупи.

Крім моркви і цибулі в блюдо можете додати інші овочі: помідори, болгарський перець і т.д. Тушонка може бути будь-яка: яловича, свиняча або з м’яса птиці, головне, щоб вона була високої якості.

Варіант 2. Гречана каша з тушонкою: швидкий рецепт в мультиварці

Смак гречаної каші, приготовленої в мльтіварке, нічим не відрізняється від тієї, яку готували наші бабусі в російських печах. Великим плюсом є те, що досить закласти продукти, закрити кришку, далі прилад зробить все сам.

складові

  • банку свинячої тушонки;
  • два лаврові листки;
  • гречана крупа – два мультістакана;
  • кухонна сіль;
  • морквина;
  • соняшникова олія – ??30 мл;
  • головка цибулі.

Покроковий рецепт приготування

Крок 1:

Морквину і цибулю чистимо, добре моєму. Лук шаткуємо тонкими півкільцями, а моркву нарізаємо короткою соломкою.

Крок 2:

Користуйтеся програмою «випічка». Влийте в ємність пісне масло і добре розігрійте його. Викладіть в нього цибулю і смажте, помішуючи, до прозорості. Потім додайте цибулю і продовжуйте обсмажувати хвилин 15.

Крок 3:

Розкрийте банку з тушонкою, розімніть її виделкою і перекладіть в ємність приладу. Гречану крупу промийте і відправте до решти інгредієнтів. Приправте спеціями, посоліть, влийте питну воду і перемішайте. Закрийте кришку і запустіть режим «плов» або «гречка» на 20 хвилин.

Жир з тушонки додають в пісне масло і смажать на цій суміші овочі. Для приготування краще використовувати тушонку домашнього приготування. М’ясо з банки потрібно обов’язково обсмажити, перш ніж додавати його в кашу.

Варіант 3. Гречана каша з тушонкою і грибами

Гриби відмінно поєднуються з м’ясом. Каша виходить ситної і неймовірно ароматною. Томатна паста додасть страві приємною кислинки.

складові

  • яловича тушонка – банку;
  • кухонна сіль;
  • гречана крупа – скл .;
  • спеції;
  • свіжі шампіньйони – 100 г;
  • свіжа зелень;
  • головка цибулі;
  • оливкова олія – ??60 мл;
  • паста томатна – 30 м

Покроковий рецепт приготування

Крок 1:

Головку цибулі звільніть від лушпиння, промийте і дрібно покришите. Гриби витріть вологою губкою і наріжте тонкими пластинами.

Крок 2:

У чавунній сковороді розігрійте оливкову олію. Викладіть в нього цибулю і гриби. Обсмажуйте пару хвилин, безперервно перемішуючи.

Крок 3:

У сковороду додайте томатну пасту, розмішайте. Тушонку викладіть з банки в сковороду, розімніть вилкою і перемішайте. Гасіть все разом кілька хвилин.

Крок 4:

Крупу переберіть, промийте і викладіть в сковороду. Залийте все двома склянками окропу. Накрийте кришкою, скрутіть вогонь до мінімуму і готуйте, поки крупа не вбере в себе всю рідину.

Крок 5:

Зніміть сковороду з вогню, посоліть за смаком, знову накрийте кришкою і настоюйте хвилин десять. При подачі посипати подрібненою зеленню кропу.

Печериці не промивайте у воді, вони швидко вбирають вологу, яку при смаженні інтенсивно віддають. Перед приготуванням гречку обов’язково переберіть, щоб видалити все сміття. Якщо використовують лісові гриби або гливи, їх попередньо відварюють.

Гречана каша з тушонкою в горщиках

Гречана каша в духовці виходить розсипчастою, а м’ясо м’яким і ніжним. Її можна подавати прямо в горщиках, які довго зберігають блюдо теплим. Для аромату можете додавати будь-які спеції і пряні трави.

складові

  • тушонка свиняча або яловича – 300 г;
  • бульйон;
  • гречана крупа – 270 г;
  • лавровий лист;
  • цибуля – дві головки.

Покроковий рецепт приготування

Крок 1:

Горщики вимийте, обполосніть гарячою водою. На дно кожного покладіть трохи жиру і по 100 г тушонки.

Крок 2:

Цибулю очистіть, вимийте і наріжте дрібними кубками. Розділіть на три частини і викладіть поверх м’яса.

Крок 3:

Гречку ретельно переберіть і промийте. Відкиньте на сито. У кожен горщик покладіть по три ложки крупи.

Крок 4:

Лавровий лист розламайте на три частини. По одному шматочку додайте в кожен горщик.

Крок 5:

Влити в горщечки воду або бульйон, накрийте кришечками. Поставте в духовку на 45 хвилин. Увімкніть її на 180 градусів.

Щоб блюдо вийшло соковитим, горщики рекомендують попередньо замочити на 20 хвилин у холодній воді. Ставте глиняний посуд в холодну духовку і поступово збільшуйте температуру, щоб вона не тріснула.

Варіант 5. Гречана каша з тушонкою по-купецькому

На Русі дозволити собі м’ясо могли тільки багаті люди, тому кашу з м’ясом називали купецької. Завдяки овочам каша виходить ще й дуже корисною.

складові

  • гречана крупа – півтори склянки;
  • кухонна сіль;
  • куряча, яловича або свиняча тушонка – банку;
  • мелений перець;
  • морквина;
  • помідор;
  • цибулина;
  • солодкий перець – стручок.

Покроковий рецепт приготування

Крок 1:

Овочі чистимо і моєму. Подрібнюємо все, крім помідорів тонкою соломкою. Свіжий томат нарізаємо кубиками.

Крок 2:

Беремо широкий сотейник, ставимо на плиту і викладаємо в нього жир з тушонки. Якщо його недостатньо, додаємо рослинного масла. Добре розігріваємо.

Крок 3:

Викладаємо в сотейник лук і смажимо, регулярно помішуючи, кілька хвилин. Додаємо моркву і продовжуємо готувати до м’якості.

Крок 4:

Викладаємо в сотейник тушонки і розминаємо виделкою великі шматки. Прогріваємо кілька хвилин.

Крок 5:

Тепер викладаємо перець, свіжі томати і дрібно нарізаний часник. Перемішуємо, накриваємо кришкою і тушкуємо хвилин сім.

Крок 6:

Гречану крупу ретельно перебираємо, видаляючи все сміття. Викладаємо на сито і промиваємо під краном. Перекладаємо крупу в сотейник з овочами. Вливаємо дві частини окропу і солимо.

Крок 7:

Накриваємо сотейник кришкою, зменшуємо вогонь до слабкого і Томім, поки крупа не вбере в себе всю рідину. Готову кашу перчимо, перемішуємо і додаємо вершкове масло. Накриваємо кришкою, укутуємо в рушник і наполягаємо десять хвилин.

Каша вийде смачніше, якщо гречку перед приготуванням обсмажити на сухій сковороді. Соліть блюдо тільки після того, як додасте тушонку. Варіть кашу на повільному вогні, за рахунок повільного томління вона вийде розсипчастою. Подавайте зі свіжими або маринованими овочами.