Гречана каша з овочами

Варіант 1. Гречана каша з овочами: класичний варіант

Корисне і економне блюдо, для приготування якого знадобиться тільки гречка і овочі. Ну і ще трохи томатного соусу і рослинного масла. Каша виходить такою смачною, що від неї будуть в захваті всі.

складові

  • скл. гречаної крупи;
  • 5 г солі;
  • 2,5 скл. питної води;
  • 30 мл рослинного масла;
  • морквина;
  • 50 г томатного соусу;
  • головка цибулі;
  • два стручки солодкого перцю.

Покроковий рецепт приготування

Крок 1:

Велику цибулину очистіть, вимийте і дрібно наріжте. Очищену моркву наріжте тонкими брусками. Солодкий перець промийте, обітріть, виріжте плодоніжки і поріжте м’якоть кубиками.

Крок 2:

У глибокій чавунній сковороді розігрійте масло. Викладіть цибулю і обсмажте його до золотистого кольору. Потім додайте інші овочі і продовжуйте смажити на середньому вогні ще хвилини три.

Крок 3:

Гречану крупу промийте кілька разів. Викладіть до овочів, перемішайте і злегка згасити.

Крок 4:

Через пару хвилин додайте томатний соус, перемішайте, потомите пару хвилин. Влийте питну воду, посоліть. Збільште вогонь. Коли вміст почне кипіти, скрутіть вогонь до мінімуму, накрийте кришкою і млоїте 20 хвилин. Вимкніть вогонь і залиште кашу під кришкою ще на десять хвилин. Потім перемішайте і подавайте з овочевим салатом або квашеною капустою.

Чи не перемішуйте зайвий раз кашу, тільки так вона вийде розсипчастою і ніжною. Після того, як страва буде готове, обов’язково залиште кашу під кришкою на деякий час.

Варіант 2. Гречана каша з овочами: швидкий рецепт

Гречана каша з овочами – смачне і корисне блюдо. Заморожена овочева суміш дозволяє приготувати кашу набагато швидше, адже не витрачається час на підготовку овочів.

складові

  • скл. гречаної крупи;
  • вершкове масло;
  • три скл. фільтрованої води;
  • рослинна олія;
  • сіль;
  • заморожена овочева суміш «Лечо» – пачка;
  • приправа.

Покроковий рецепт приготування

Крок 1:

Гречану крупу промиваємо, викладаємо в каструлю, заливаємо питною водою і ставимо на сильний вогонь. Гречку відварюємо до майже готового стану, щоб у ній залишилося мінімум води.

Крок 2:

У сковороді розігріваємо олію. Викладаємо в неї размороженную овочеву суміш. Робимо невеликий вогонь, накриваємо кришкою і Томім хвилин п’ять. Потім знімаємо кришку і добре обсмажуємо.

Крок 3:

У сковорідку з готовими овочами викладаємо гречану кашу. Перемішуємо, накриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні десять хвилин. Ще раз розмішуємо, кладемо вершкове масло, накриваємо кришкою і наполягаємо ще десять хвилин.

Овочі можете попередньо не розморожувати. Для приготування цієї страви можна використовувати будь-яку іншу овочеву суміш.

Варіант 3. Гречана каша з овочами і свіжою зеленню

Цей рецепт гарний тим, що таку кашу можна готувати цілий рік. Влітку можете використовувати свіжі трави, а взимку замінити їх сушеної зеленню. Овочі можуть бути як свіжими, так і замороженими.

складові

  • невеликий кабачок;
  • сіль;
  • гречана крупа – скл .;
  • стручок болгарського перцю;
  • рослинне масло – 40 мл;
  • селера – два стебла;
  • суміш запашних трав – 5 г;
  • сушені томати – 5 г;
  • кумін – 3 г;
  • свіжа зелень кропу і кінзи.

Покроковий рецепт приготування

Крок 1:

Крупу переберіть і добре промийте в декількох водах. Перекладіть гречку в сотейник і залийте її двома склянками окропу. Накрийте кришкою і відставте в сторону.

Крок 2:

Кабачок вимийте і наріжте невеликими шматочками. Стебла селери добре промийте і поріжте тонкими шматочками. Стручки болгарського перцю розріжте навпіл, виріжте плодоніжки, видаліть насіння і зріжте перегородки. Наріжте тонкими короткими смужками.

Крок 3:

Розігрійте масло в широкій сковороді з високими бортами. Насіння кумина викладіть в ступку і розімніть товкачем. Викладіть приправу в сковороду. Обсмажте, поки насіння не потемніють. Додайте сушені томати, перемішайте і готуйте пару хвилин. Тепер додайте інші овочі і смажте, п’ять хвилин, постійно перемішуючи.

Крок 4:

Викладіть в сковороду гречку. Влийте приблизно половину склянки питної води і додайте запашні трави. Посоліть. Перемішайте і накрийте кришкою. Як тільки вміст почне кипіти, накрийте кришкою і зменшіть вогонь до мінімуму. Готуйте чверть години.

Крок 5:

Зніміть сковороду з вогню, додайте дрібно посічену зелень, перемішайте і зрізу подавайте до столу.

Щоб гречка зварилася швидше, замочіть її в гарячій воді на деякий час. Додайте гречку до обсмаженою овочам і потім кілька хвилин, і тільки після цього влийте воду.

Варіант 4. Гречана каша з овочами в мультиварці

Гречана каша, приготована в мультиварці, виходить набагато корисніше, духмяний і смачний, так як інгредієнти просочуються смаками і ароматами один одного. Страви рекомендують готувати тим, хто дотримується дієти.

складові

  • 100 г гречаної крупи;
  • суміш перців;
  • помідор;
  • хмелі-сунелі;
  • головка цибулі;
  • 25 мл оливкової олії;
  • морквина;
  • третину стручка болгарського перцю;
  • 250 мл питної води;
  • сіль;
  • часточка часнику.

Покроковий рецепт приготування

Крок 1:

Головку цибулі очистіть, промийте і наріжте тонкими півкільцями. Зніміть з морквини шкірку, вимийте і крупно натріть, або покришите дрібненькими кубиками.

Крок 2:

У ємність приладу влийте оливкову олію. Користуйтеся програмою «жарка». Через хвилину викладіть цибулю і обсмажте його до прозорого стану. Додайте моркву, перемішайте і продовжуйте готувати.

Крок 3:

Болгарський перець звільніть від насіння, промийте і дрібно покришите. Додайте до інших овочів і розмішайте.

Крок 4:

Помідор помийте і подрібніть невеликими шматочками. Надішліть в чашу приладу, перемішайте і готуйте ще пару хвилин.

Крок 5:

Часточку часнику очистіть від лушпиння і пропустіть через прес прямо в ємність мультиварки. Приправте спеціями, перемішайте. Через хвилину вимкніть прилад.

Крок 6:

Гречку переберіть, промийте і викладіть до овочів. Влийте теплу воду, посоліть і перемішайте. Закрийте кришку і запустіть режим «каша». Час виставите на 12 хвилин.

З помідора можете зняти шкірку, обдавши овоч окропом. Овочі можете обсмажити на сковороді, і тільки потім викласти в чашу приладу.

Варіант 5. Гречана каша з овочами в горщиках

Кашу в горщиках готувати просто. Досить закласти підготовлені інгредієнти, залити бульйоном або водою і поставити в духовку.

складові

  • скл. гречаної крупи;
  • мелений перець;
  • два скл. фільтрованої води;
  • сіль;
  • морквина;
  • 50 мл рослинного масла;
  • цибулина;
  • 50 г масла вершкового;
  • стебло селери.

Покроковий рецепт приготування

Крок 1:

У сковороді розігріваємо олію. Овочі чистимо і подрібнюємо дрібними кубиками. Викладаємо їх у сковороду і обсмажуємо, постійно перемішуючи, до легкої рум’яності.

Крок 2:

Крупу переберіть і промийте. Додайте гречку до овочів, посоліть, приправте перцем і перемішайте.

Крок 3:

Розкладіть суміш крупи та овочів по горщикам, заповнюючи їх на три чверті. У кожен покладіть шматочок масла. Залийте все крутим окропом. Накрийте кришками і поставте на сорок хвилин в духовку. Готуйте при 200 С. Готову кашу перемішайте і подавайте прямо в горщиках.

Глиняні горщики ставте в холодну духовку, щоб вони не лопнули. Гречку можете попередньо обсмажити на сухій сковороді.