Гречана каша з маслом

Класична гречана каша з маслом на плиті в каструлі

Рецепт найпростішої гречаної каші з вершковим маслом. Вона може стати самостійною стравою для сніданку, вечері, обіду або послужити гарніром до котлети, сосиску, гуляшу. Вода додається по нормі для приготування розсипчастого страви. Якщо подобається розварена і волога каша, можна влити трохи більше рідини.

Складові:

  • 170 г крупи;
  • 380 г води;
  • 0,5 ч. Л. солі;
  • 40 г масла.

Покроковий рецепт класичної гречаної каші з маслом

Крок 1:

Готують кашу зазвичай на плиті в каструлі або в казанку, але можна використовувати і сотейник. Крупу перебрати, викинути зіпсовані або неочищені зерна. Прополоскати прохолодною водою. Гречку, на відміну від рису, не потрібно довго промивати, досить видалити зовнішню пил і дрібне сміття. Зайву воду злити.

Крок 2:

Викласти крупу в каструлю, додати до гречки рецептурну воду, включити плиту. Посолити, розмішати, накрити.

Крок 3:

При закипанні прибрати вогонь на мінімальний рівень. Готувати кашу під кришкою, поки не вбереться вся вода. За часом процес займе приблизно 15 хвилин.

Крок 4:

Відкрити каструлю, додати вершкове масло, розмішати кашу, повернути на місце кришку.

Крок 5:

Через кілька секунд вимкнути плиту, дати страві настоятися ще хвилин десять.

Для приготування такої каші краще вибирати чисту і цілу гречану крупу ядриця. Низькосортний продукт з обламаними крупицях і сором займе багато часу на підготовку, а його вартість лише трохи нижче.

Швидкий рецепт гречаної каші з маслом в мультиварці

Мультиварка дозволяє дуже просто і швидко зварити гречану кашу, при цьому нічого не підгорить, не втече. Мало того, всі продукти можна заздалегідь скласти в чашу, виставити таймер і зробити настройки, які дозволять в потрібний час отримати блюдо. Всі використовувані інгредієнти відміряються спеціальними склянками, які йдуть в комплекті до мультиварці. Але можна брати будь-які чашки, дотримуючись пропорції.

складові

  • 1,5 склянки крупи;
  • 3 склянки води;
  • 2 щіпки солі;
  • 35 грам масла.

Як швидко приготувати гречану кашу з маслом

Крок 1:

Вимити крупу, вийняти зіпсовані зернятка і випадкове сміття, злити всю рідину. Пересипати підготовлену для варіння гречку в чашку від мультиварки, змащувати нічого не потрібно.

Крок 2:

Додати в кашу сіль, влити рецептурну воду, розмішати продукти лопаткою.

Крок 3:

Закрити мультиварку. Для приготування можна використовувати різні програми, багато в чому вибір і назва залежать від моделі та фірми-виробника. Найчастіше це «Гречка / рис», «Каша», «Плов». Встановити 20 хвилин.

Крок 4:

Після сигналу викласти в кашу масло, розмішати. Знову закрити мультиварку, дати страві постояти хвилин десять на підігріві.

Точно також можна готувати корисну зелену гречку. Даний продукт цінується за високий вміст вітамінів і мінеральних речовин, він зараз активно пропагується прихильниками здорового харчування.

Гречана каша з маслом (зі спекотною)

Рецепт неймовірно ароматною гречаної каші з маслом, яка відрізняється технологією приготування. За рахунок попередньої обжарювання крупи смак зміниться. Робити блюдо краще в казані або в невеликому сотейнику. Масло необов’язково брати вершкове, для пісного варіанту можна взяти рослинні жири.

Складові:

  • стакан гречки;
  • 30 мл олії;
  • 2 склянки води;
  • 0,5 ч. Л. солі.

Як приготувати

Крок 1:

Вимити гречану крупу, злити в сито. Залишити хвилин на п’ять, щоб все краплі стекли.

Крок 2:

Масло викласти в сотейник або в інший посуд для смаження, розтопити, прогріти, тільки після цього додати гречку. Готувати на середньому вогні, поки не з’явиться приємний смажений аромат.

Крок 3:

Відміряти рецептурну воду. Бажано брати відразу окріп, щоб не провокувати перепади температури. Додати сіль, розмішати.

Крок 4:

Залити рідину в обсмажену гречку, довести все разом до кипіння і знизити вогонь. Накрити кашу, готувати близько 15-18 хвилин.

В кінці приготування можна зверху на кашу покласти кілька часточок часнику, лавровий листок, бутон гвоздики або шматочки імбиру, залишити під кришкою хвилин на десять. Ці добавки поділяться з блюдом ароматом, перед подачею до столу їх можна прибрати.

Гречана каша з маслом і молоком

Солодкий варіант гречаної каші з молоком, але можна також це блюдо готувати і в солоному варіанті. У даній рецептурі використовується цукор. Можна взяти мед, але в цьому випадку кількість продукту на свій розсуд.

Складові:

  • 200 г гречки;
  • 0,4 літра води;
  • 500 мл цільного молока;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 30 г масла;
  • 0,3 ч. Л. солі.

покроковий рецепт

Крок 1:

Вимити крупу, з’єднати з рецептурної водою, додати сіль і поставити на плиту. Проварити п’ять хвилин під кришкою.

Крок 2:

В іншу каструлю вилити молоко. Можна використовувати продукт будь-якої жирності. Каша вийде і з соєвим молоком. Довести до кипіння.

Крок 3:

Додати молоко в гречку, проварити ще п’ять хвилин. Заправити блюдо цукром, довести до готовності. Якщо планується використовувати мед, то його краще класти в готове і злегка охолоджені блюдо, щоб максимально зберегти вітаміни і користь продукту.

Крок 4:

Як тільки гречка звариться, покласти шматочок масла, розмішати і вимкнути плиту. Залишити гречку з маслом і молоком на кілька хвилин.

Солодку гречану кашу можна урізноманітнити додаванням сухофруктів, горіхів, смачно виходить зі всілякими насінням та маком.

Гречана каша з маслом в горщику

Рецепт смачною і ароматною гречаної каші в горщику. Найкраще для приготування використовувати топлене масло. За бажанням разом з крупою можна додати нарізану ковбасу, обсмажені гриби або м’ясо. Ці продукти повинні бути майже готові до вживання, так як гречка вариться відносно швидко. При додаванні сирого м’яса воно просто не встигне зваритися.

Складові:

  • стакан крупи;
  • дві склянки води;
  • 30 г масла;
  • сіль перець.

Як приготувати

Крок 1:

Горщик зсередини натерти топленим або звичайним вершковим маслом. Залишки продукту на час відкласти.

Крок 2:

Засипати промиту крупу. Відміряти воду, додати пару пучок солі і перець. Можна взяти інші приправи на свій смак: паприку, сушений часник, прованські трави, корейські або інші азіатські суміші.

Крок 3:

Залити в горщик з крупою воду. Якщо використовуються дрібні горщики, то краще розділити продукти навпіл і взяти два штуки. Масло, що залишилося покласти зверху.

Крок 4:

Поставити кашу в духовку, горщики накрити. Виставити температуру на 180 градусів, включить і готувати 35 хвилин. Вимкнути духовку, залишити ще на чверть години.

Кашу можна варити і менше за часом, крупа навіть буде готова після заливки кип’ятком і настоювання крупи в термосі, але не всім до смаку сирувата гречка. В даному рецепті можна просто розігріти плиту з горщиками до 200 градусів і вимкнути. Через пару годин можна отримати корисну і смачну кашу.

Гречана каша з маслом, цибулею і морквою

Ситний і смачний варіант гречки, яка готується з овочами. Крім лука знадобиться морквина, але також можна взяти перець, шматочки помідорів, баклажанів, які в рецептурі не вказані. Всі ці продукти також обсмажуються перед додаванням крупи.

Складові:

  • 200 г гречки;
  • 100 г цибулі;
  • 100 г моркви;
  • 35 мл олії;
  • 2 зубчики часнику;
  • 400 мл води;
  • сіль, лавр, перець.

Як приготувати

Крок 1:

Очистити овочі. Лук покришити маленькими кубиками. Морква можна нарізати такими ж шматочками або натерти. Часник дрібно порубати.

Крок 2:

Готувати таку кашу зручно в сотейнику або в високою сковорідці. Викласти масло, розігріти. Додати підготовлену цибулю з морквою. Обсмажувати до рум’яного кольору на сильному вогні. Не потрібно накривати і пропарювати.

Крок 3:

Поки овочі готуються, перебрати і вимити гречку. Підготувати воду, посолити, закип’ятити. Або взяти окріп з чайника.

Крок 4:

Додати в сковорідку до овочів рубаний часник, поперчити, прогріти хвилинку і засипати гречану крупу. Влити воду. Розподілити лопаткою, зверху на гречку покласти лавровий лист.

Крок 5:

Накрити сотейник, готувати кашу з маслом і овочами близько 20 хвилин.

Це базова рецептура. На її основі можна готувати гречку з додаванням грибів, м’яса або птиці, спаржі. Всі ці продукти спочатку обсмажуються в маслі, потім з’єднуються з гречкою і відварюються. Виходить своєрідний плов, смак якого безпосередньо залежить від добавок. Співвідношення води і крупи 2: 1. Але при використанні соковитих продуктів можна додати менше рідини.