Гречана каша з м’ясом

Варіант 1. Класичний рецепт гречаної каші з м’ясом

Гречка з м’ясом – відмінний обід для любителів подібних блюд. Причому така каша не тільки смачна і ситна, але і по-справжньому корисна. Тим більше що ми будемо використовувати не тільки, власне, гречку і пісну свинину, але і ріпчасту цибулю, свіжу зелень і соковиту моркву.

Складові:

  • гречана крупа – 90 г;
  • свинина – 210 г;
  • одна цибулина;
  • масло для обсмажування;
  • одна морква;
  • сіль;
  • вода – 210 мл;
  • свіжа зелень;
  • гострий перець.

Як бачите, в рецепті присутні найпростіші продукти, які легко придбати в будь-якому магазині. Але якщо раптом ви захочете ввести в кашу незвичайні нюанси, можна поекспериментувати зі спеціями і овочами. Або включити зовсім нетипові для каш інгредієнти. Наприклад, чорнослив або м’яту.

Покроковий рецепт приготування

1. Гречку уважно переглянути, промити і пересипати в глибоку каструлю. Відразу ж залити крупу окропом і відставити убік.

2. Потім очистити і промити цибулю і свіжу моркву.

3. Нашинковать цибулину і натерти моркву, після чого розігріти рафіновану олію в підходящої сковороді, де і обсмажити підготовлені коренеплоди.

4. Через 5 хвилин закинути в зажарку попередньо вимиту і нарізану невеликими шматочками свинину.

5. Готувати інгредієнти ще 10 хвилин, додавши в процесі гострий перець, сіль і рубану зелень.

6. На наступному етапі злити рідину з-під крупи і пересипати її в сковороду. Також влити запланований обсяг холодної води.

7. Накрити гречану кашу з м’ясом кришкою і томити блюдо на мінімальному вогні приблизно 20 хвилин до готовності зерен.

8. Перед подачею дати страві можливість трохи охолонути і настоятися.

Щоб не помилитися з кількістю води, не вводьте відразу все. Спочатку налийте 2/3, а потім додавайте в міру необхідності. Що стосується свинини, то її можна замінити будь-яким іншим м’ясом або птахом.

Варіант 2. Швидкий рецепт гречаної каші з м’ясом

Традиційно гречану кашу з додатковими інгредієнтами готують поступально: від обсмажування м’яса і овочів до гасіння їх з гречкою в воді. Але, щоб істотно прискорити цей процес, пропонуємо розділити його на дві частини.

Складові:

  • телятина – 190 г;
  • гречка – 80 г;
  • сіль;
  • вода – 170 мл;
  • спеції;
  • масло для обсмажування;
  • одна цибулина;
  • зелень.

Покроковий рецепт приготування

1. Пересипати крупу в рідке сито, переглянути її і промити. Потім розмістити гречку в каструлі, всипати сіль і влити воду (зразкове співвідношення 1: 2).

2. Поставити основу гречаної каші з м’ясом на середній вогонь і відварити її протягом 15 хвилин на великому вогні.

3. Паралельно почистити середній ріпчаста цибуля, вимити його і дрібно порубати.

4. В глибокій товстостінній сковороді розжарити достатню кількість масла без запаху, в якому і обсмажити цибулю.

5. Також промити ніжну телятину, злегка просушити її і порізати дрібними шматками.

6. Негайно відправити м’ясо в лушпиння зажарку і, кілька разів перемішавши вміст сковороди, обсмажити інгредієнти 8-9 хвилин. За цей час телятина покриється апетитною скоринкою.

7. Крім цього, ввести будь-які спеції, рубану зелень і велику сіль.

8. До цього моменту гречка повинна повністю відвар. Отже, пересипати готову крупу в сковороду з телятиною, змішати блюдо і томити на маленькому вогні буквально 2-3 хвилини. Залишилося подати кашу на стіл разом з овочевим салатом або соліннями.

Так, в цьому рецепті ми робимо гречку і м’ясо окремо, з’єднавши їх в одне блюдо в самому кінці. Але саме завдяки цьому вдасться скоротити час готування в 2 рази, адже процеси обсмажування м’яса і відварювання крупи будуть проходити паралельно.

Варіант 3. Гречана каша з м’ясом в мультиварці

Для створення каші в мультиварці необхідно значно зменшити кількість води. Адже приготування в цій машині відрізняється від варіння крупи в звичайній каструлі. Однак не полінуйтеся пару раз зазирнути під кришку, можливо, буде потрібно додати трохи рідини, щоб гречка добре розварилася.

Складові:

  • яловичина – 220 г;
  • масло для обсмажування;
  • одна цибулина;
  • сіль;
  • одна морква;
  • гречка – 80 г;
  • мелений перець;
  • склянка води;
  • два зубчики часнику.

Покроковий рецепт приготування

1. Яловичину середньої жирності вимити, висушити і порубати невеликими шматочками бажано однакового розміру.

2. Також почистити і промити середню моркву і ріпчасту цибулю, після чого акуратно нашаткувати підготовлені коренеплоди.

3. Включити мультиварку, влити в чашу рафінована олія і в режимі “Жарка” добре його розжарити.

4. При відкритій кришці обсмажити в маслі моркву і цибулю приблизно 2-3 хвилини, а потім розкласти на дні м’ясні шматочки.

5. Обсмажити вміст чаші на протязі 7-8 хвилин, після чого всипати всередину перебраний і добре вимиту гречку.

6. Крім цього ввести мелений перець, роздавлений часник і велику сіль. Далі влити воду і обережно перемішати лопаткою масу.

7. Переключитися на “Гасіння” і готувати гречану кашу з м’ясом 20-30 хвилин під щільно закритою кришкою. При подачі обов’язково доповнити ситне блюдо салатом і скибочкою хрусткого хліба.

Крім цибулини і моркви допустимо включити в рецепт та інші коріння. Наприклад, корінь петрушки або селера. Незважаючи на те, що ці овочі досить жорсткі, в мультиварці вони вийдуть ідеальними.

Варіант 4. Гречана каша з м’ясом і овочами

Збільшити кількість корисних речовин і істотно поліпшити смакові характеристики гречаної каші можна за допомогою додаткових інгредієнтів. А саме – овочів. Наприклад, на цей раз ми пропонуємо використовувати кабачок, цибулю, болгарський перець, зелень, моркву і часник.

Складові:

  • один кабачок;
  • гречка – 80 г;
  • масло для обсмажування;
  • солодкий перець;
  • сіль;
  • куряче філе – 220 г;
  • зелень;
  • дві ложки томатної пасти;
  • склянка води;
  • одна цибулина;
  • спеції;
  • одна морква;
  • три зубчики часнику.

Покроковий рецепт приготування

1. Зачистити і промити філе курки, після чого трохи просушити і нарізати м’ясо невеликими кубиками.

2. Видалити лушпиння з цибулі і шкірку з моркви і кабачка. Також зрізати частину із плодоніжкою у перцю і акуратно дістати перегородки з насінням.

3. Розжарити в глибокому сотейнику рафінована олія, закинути підготовлене філе і обсмажити його протягом 5-6 хвилин. У цей час нарізати цибулю, перець і кабачок дрібними кубиками, а моркву натерти на тертці.

4. Додати овочі до м’яса, а потім всипати сіль і спеції. Готувати зажарку ще стільки ж, після чого висипати всередину добре промиту гречку, додати томатну пасту і влити воду.

5. Перемішуючи гречану кашу з м’ясом, томити її при невеликій температурі приблизно 20 хвилин, протягом яких крупа повністю приготується, а рідина википить.

6. На останньому етапі додати рубану зелень і роздавлений часник, накрити сотейник кришкою і дати страві настоятися, вимкнувши плиту. Подавати гречку з куркою краще в доповненні з соліннями і келихом улюбленого соку.

Як і в будь-якому іншому блюді за участю овочів, ви можете експериментувати з продуктами, додаючи і виключаючи ті чи інші інгредієнти. Це ж стосується і спецій, які легко замінити декількома видами зелені.

Варіант 5. Гречана каша з м’ясом в горщику

Якщо перенести процес приготування каші в горщик, доведеться відмовитися від попередньої обжарювання овочів і м’яса. Але, з іншого боку, це дозволить зробити представлене блюдо дієтичним. Та й часу знадобиться менше, що має сподобається зайнятим кулінарам.

Складові:

  • гречка – 80 г;
  • склянка води;
  • сіль;
  • свинина – 210 г;
  • одна цибулина;
  • спеції;
  • одна морква;
  • вершкове масло.

Покроковий рецепт приготування

1. Ріпчасту цибулю і свіжу моркву почистити, вимити і злегка просушити рушником. Потім перший дрібно порубати, а другу натерти на тертці.

2. Крім того, вимиту свинину нарізати однаковими шматочками невеликого розміру.

3. На дно глиняного горщика викласти дрібно нарізане вершкове масло, а потім розмістити м’ясні шматочки.

4. Зверху засипати цибулю і моркву, а також ввести сіль і спеції.

5. Додати всередину ретельно перебрані і вимиту гречку, після чого влити фільтровану воду.

6. Накрити горщик кришкою і відправити на решітку, розташовану в попередньо розігрітій духовці.

7. Залишилося приготувати гречану кашу з м’ясом протягом 30-35 хвилин, протягом яких вода повинна википіти, а крупа повністю розваритися. Подавати кашу в горщиках краще після часткового охолодження з соліннями або овочевим салатом.

Для приготування цієї страви в горщику підійде не тільки свинина, але і яловичина, телятина або курка. Також ви можете розвести у воді томатну пасту, отримавши незвичайний варіант каші з м’ясом і овочами.