Гречана каша з куркою

Класичний рецепт гречаної каші з куркою

Є багато рецептів приготування крупи з куркою. В основному вони поділяються на два способи: – варіння крупи і гасіння м’яса, а потім їх з’єднання; – обсмажування м’яса і гасіння його разом з крупою до готовності.

Кращим способом вважається другою. Так як, зерна гречки набухають не в простій воді, а в насиченою м’ясному або курячому бульйоні. Але обидва рецепта мають місце бути. Дуже важливо, що такі способи приготування підходять не тільки до гречаній крупі, а й до будь-якої іншої. Те ж саме стосується і м’яса.

Для збагачення смаку в гречану кашу з куркою додають різні овочі, відварені або обсмажені гриби, спеції, наливають вершків або вводять сметану. Інгредієнти відварюють, пасерують, тушкують або запікають. Подають блюдо гарячим, посипають дрібно нарубаної зеленню або подрібненим сиром.

Складові:

  • 200 г гречаної крупи;
  • 200 г курячого філе;
  • одна цибулина;
  • одна морквина;
  • 20 мл соняшникової олії;
  • 100 мл вершків;
  • пару гілочок петрушки;
  • за смаком сіль і спеції.

Покроковий рецепт гречаної каші з куркою

Крок 1:

Промийте гречану крупу під проточною водою. Перекладіть її в каструлю і залийте водою трохи вище самої крупи. Посоліть і поставте на сильний вогонь плити. Через 5-6 хвилин після закипання зніміть кашу з плити, і накрийте щільно кришкою. Наверх можна покласти кухонний рушник. Зерна крупи добре набухнуть в теплі.

Крок 2:

Куряче філе промийте і трохи витріть серветкою, щоб не линула на обробній дошці. Далі наріжте на невеликі шматочки. Цибулю і моркву (після первинної обробки) наріжте дрібними кубиками. Петрушку дрібно наріжте.

Крок 3:

Нагрійте в сотейнику масло і перекладіть в нього курку. Трохи обсмажте і додайте овочі. Перемішайте. Коли продукти обсмажаться, влийте в сотейник вершки. Гасіть блюдо до готовності м’яса при майже закритій кришці на повільному вогні.

Крок 4:

Отже, крупа добре набухла, а курка стала м’якою. Додайте крупу в сотейник і перемішайте все. Не забудьте додати сіль і спеції, а також рубану петрушку. Зелень можна взяти і сушену.

Гречана крупа добре набухає і такої каші вистачить для всієї родини. За класичним рецептом легко можна вирахувати кількість продуктів для каші навіть на 6-8 порцій.

Швидкий рецепт гречаної каші з куркою

Мультиварка – відмінний вихід, коли часу обмаль, а треба приготувати обід або вечерю. Підстроївшись під режими конкретної мультиварки, ви будете створювати в ній шедеври кулінарної майстерності без великої втрати свого часу.

Складові:

  • один курячий стегенце;
  • один помідор;
  • стакан гречаної крупи;
  • дві склянки фільтрованої води;
  • 50 г вершкового масла;
  • 5-6 г солі;
  • щіпка меленого перцю.

Як швидко приготувати гречану кашу з куркою

Крок 1:

Курячий стегенце сполосніть і наріжте по суглобах на 2-3 частини. Помідор подрібніть в пюре.

Крок 2:

У чаші мультиварки розтопіть вершкове масло і обсмажте курку в режимі «Жарка» до підсмаженої скоринки.

Крок 3:

Додайте помідорне пюре, промиту гречку, підігріту воду, сіль і мелений перець. Перемішайте і закрийте кришку мультиварки.

Крок 4:

Виставите режим «Гречка» і чекайте сигналу виключення – тоді страва готова.

Якщо модель вашої мультиварки не має зазначеного режиму, скористайтеся режимом «Гасіння» або «Суп» на одну годину. А далі сміливо займайтеся іншими справами, мультиварка зробить все за вас.

Гречана каша з куркою в духовці

Цей варіант рецепта більш святковий. Запечена в духовці курка на подушці з овочів і гречаної крупи може бути подана як головне блюдо навіть на новорічний стіл. Якщо при запіканні використовувати красиву керамічну форму або утятницу, блюдо до столу подається прямо в ній.

Складові:

  • 200 г гречаної крупи;
  • півкіло курячих гомілок;
  • одна цибулина;
  • одна морква;
  • пару зубчиків часнику;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • 1 ч. Л. столової гірчиці;
  • 30 мл соняшникової олії;
  • 50 г твердого сиру;
  • 5-6 г солі;
  • спеції.

Як приготувати

Крок 1:

Гречану крупу переберіть і промийте. Залийте в чашці окропом і поки відставте в сторону. Зерна повинні набрякнути до напівготовності.

Крок 2:

Курку сполосніть і трохи обсушити рушником. При бажанні зріжте з кожної гомілки суглоби. Натріть сумішшю столової гірчиці, соняшникової олії, солі і спецій. Дайте трохи промаринуватися.

Крок 3:

Проведіть первинну обробку овочів і наріжте їх на скибочки. Часник можна подрібнити в пюре або покласти цілими зубчиками. Змішайте овочі в мисці з томатною пастою.

Крок 4:

Через 20-30 хвилин викладіть гречку (без води) на деко і розрівняйте. Цибулю, моркву і часник розподіліть по крупі. Наверх викладіть курячі гомілки.

Крок 5:

Деко закрийте шаром харчової фольги. Закріпіть її з боків. Якщо такий фольги не знайшлося, приготуйте блюдо в кулінарному рукаві.

Крок 6:

Надсилайте гречку з овочами і куркою в розігріту духовку при 180-200 ° С на годину.

Крок 7:

Сир натріть на тертці. За 10 хвилин до закінчення часу приготування дістаньте деко. Зніміть фольгу. Посипте блюдо сиром і відправте допікати, але вже без верхнього шару фольги. Вийде запечена сирна скоринка на рум’яної курки.

Коли дістанете готову гречану кашу з куркою з духовки, її можна посипати подрібненою пряною зеленню. Рецепт підходить не тільки для дека або форми, а й для керамічних кулінарних горщиків різних обсягів.

Гречана каша з куркою і сухофруктами

Ласунам особливо сподобається рецепт солодкуватої гречки з сухофруктами. Для рецепта можна вибрати не тільки чорнослив або курагу, але і родзинки без кісточок, кизил або інші види на ваш смак. Підкреслити смак може додавання до інгредієнтів чайній або десертній ложки квіткового меду.

Складові:

  • стакан гречки;
  • дві склянки фільтрованої води;
  • півкіло курячі стегон;
  • одна цибулина;
  • 50 г чорносливу без кісточок;
  • 4-5 шт. кураги без кісточок;
  • 40 мл соняшникової олії;
  • 5 г вершкового масла;
  • сіль, приправи.

покроковий рецепт

Крок 1:

Підготуйте продукти. Всі сухофрукти промийте і замочіть в теплій воді. Потім наріжте на великі шматки. Курку сполосніть, при бажанні зріжте шкіру і жирок, але це не обов’язково. Лук почистіть і помийте, наріжте кубиком.

Крок 2:

У сотейнику розігрійте суміш вершкового і соняшникової олії. На ній обсмажте шматки курки до золотистої скоринки при сильному вогні. Потім вогонь зменшите. Додайте цибулю і смажте разом пару хвилин.

Крок 3:

Введіть в сотейник сухофрукти, сіль і приправи. Перемішайте і пасеруйте ще 1-2 хвилини.

Крок 4:

Влийте воду і додайте промиту гречану крупу. Зменшіть вогонь і закрийте сотейник кришкою. Гасіть півгодини. В цей час пару раз перевірте, чи не википіла вода раніше, ніж блюдо приготувалося. В цьому випадку зменшіть вогонь і влийте трохи гарячої кип’яченої води.

Замість фільтрованої води для приготування можна використовувати зварений заздалегідь м’ясної або курячий бульйон. Так блюдо стане ситніше і ароматні.

Гречана каша з куркою в томатному соку

Томатний сік для рецепта підійде і магазинний і власного виробництва. Його також можна замінити натуральними помідорами. Ще в список інгредієнтів можна додати ягоди барбарису і сушений імбир.

Складові:

  • 200 г крупи гречаної;
  • 200 г філе курячого;
  • половина склянки томатного соку;
  • 15 мл соєвого соусу;
  • 1,5 ст. фільтрованої води;
  • один солодкий перець;
  • 20 мл рослинного масла;
  • одна морквина;
  • сіль, спеції.

Як приготувати

Крок 1:

Куряче філе наріжте на порційні шматки. Перець і моркву після первинної обробки (очищення, миття) наріжте кубиком або соломкою. Допускається взяти для приготування швидкозаморожені овочі.

Крок 2:

У каструлі або утятніце розігрійте масло, обсмажте в ній шматки курки. Додайте овочі. Перемішайте.

Крок 3:

Влийте соєвий соус, заправте масу сіллю і спеціями.

Крок 4:

Влийте томатний сік і воду, додайте промиту під проточною водою гречану крупу. Все перемішайте і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і накрийте кришкою. Гасіть до готовності гречки і м’яса.

Гречана каша з куркою може бути приготовлена ??не тільки з томатним соком, але і з пастою або кетчупом. Вибирайте інгредієнти за своїм індивідуальним смаком. Смачного!