Гречана каша для першого прикорму – як готувати малюкові

Більшість батьків вибирають гречану кашу для першого прикорму. Це не випадково, адже її рекомендують педіатри та досвідчені матусі. Гречка має високу харчову цінність, а головне – вважається гіпоалергенним і універсальним продуктом. Вона однаково корисна для худосочних анемічних дітей і тих малюків, які швидко набирають вагу або схильні до ожиріння. Кашу можна готувати на воді і молоці, вона смачна і корисна, крім того, містить корисні для організму компоненти. Як приготувати її правильно, як розводити, і в якій кількості пропонувати грудничку для першого прикорму?

Перш ніж дізнатися, як готувати гречану кашу, слід розібратися, чим же вона так корисна? Вона унікальна тим, що легко засвоюється організмом, при цьому вважається продуктом, що не викликає алергію. Регулярне вживання гречаної каші нормалізує роботу серця і судинної системи. У ній є вуглеводи, джерела енергії, а також клітковина, що благотворно впливає на органи травлення.

користь гречки

У гречці багато протеїнів і амінокислот, які потрібні для росту і зміцнення м’язової і кісткової систем. В її складі джерело вітамінів: РР, Е, А і групи В. Гречка містить стільки заліза, що перевершує за показниками деякі сорти м’яса. Вона незамінна при залізодефіцитної і інших типах анемії, а також при слабкому імунітеті і загальному виснаженні.

Гречана каша наситить організм, що росте поліненасиченими жирами (тут їх не менше 70%). Вони нормалізують рівень холестерину, благотворно впливають на метаболізм і нормалізують стілець. Завдяки великій кількості поліненасичених жирів гречку корисно давати дітям, які страждають надмірною вагою.

Чи є шкода

Незважаючи на настільки багатий набір корисних властивостей гречка, як і всі продукти, має свої протипоказання:

  • Вона може спровокувати появу слизу і жовчі в стільці, викликати діарею і метеоризм.
  • У виняткових випадках викликає алергію, тому перед введенням в прикорм перевіряють реакцію маляти на продукт.
  • У крупі багато біологічно активних компонентів, що надають тонізуючу дію. У рідкісних випадках, особливо у малюків, схильних до невротичних розладів, вона викликає підвищену активність, занепокоєння і порушення сну.

Розмір порції

Яка порція оптимальна для прикорму? Якщо враховувати, що малюк тільки знайомиться з їжею дорослих, то зовсім небагато. У перший раз пропонують не більше чайної ложки до годування грудьми або після нього. Не потрібно давати багато каші, сподіваючись на те, що грудним молоком догодовувати не доведеться.

Важливо зрозуміти, що малятко поки не готовий повністю відмовитися від звичної їжі, а відсутність маминих грудей сприйме негативно. Якщо не прислухатися до рекомендації, можна повністю відбити у дитини охоту пробувати щось новеньке. Але ми ж не до цього прагнемо? Краще вводити кашу поступово, докармлівая малюка після цього грудьми.

Введення прикорму: правила

Коли вводити прикорм гречкою? Це питання актуальне для більшості батьків, особливо якщо мова йде про первістка. Педіатри рекомендують починати підгодовувати немовлят не раніше, ніж з півроку. Для того щоб отримувати все необхідне для росту і розвитку, малятку до півроку цілком вистачає маминого молока або молочної суміші. Після півроку йому вже не вистачає поживних елементів, тому і починають потихеньку вводити дорослу їжу.

Як бачимо, правильно зварити гречану кашу для першого прикорму недостатньо. Не менш важливо знати правила прикорму. А що рекомендують педіатри?

  • Гречку дають вранці, коли приходить час першого годування. Після неї можна догодувати дитину сумішшю або грудним молоком.
  • Варять блюдо без молока, солі, масла і інших складових.
  • Для перших раз вибирають цільнозернові каші або напівфабрикати перевірених виробників.
  • Перший раз малюкові дають не більше 20 м каші. Наступного разу порцію збільшують удвічі, поступово доводячи до 150 м

Якщо спочатку малятко відмовився від нового блюда, не потрібно панікувати. Можливо, йому не сподобався його смак, а може він не в настрої або погано себе почуває. Звернутися до педіатра варто в тому випадку, якщо дитині не вдається ввести прикорм протягом двох тижнів. У процесі звикання до нової їжі спостерігають за загальним станом і оглядають його шкірні покриви. Якщо виникла висип, здуття животика, діарея або запор, прикорм припиняють і негайно звертаються до лікаря.

Як готувати гречку

Ми вже вибрали кашу, але як готувати її? Процес приготування не викличе труднощів навіть у недосвідчених батьків, головне – щоб страва була потрібної консистенції і малюк із задоволенням її їв. Звичайна їжа в тому вигляді, в якому її вживають дорослі, абсолютно не підходить для немовлят. Маленькі діти звикли вживати молоко або штучні суміші, тобто страви в рідкому або напіврідкому вигляді.

Пропонуючи дитині гречку в перший раз, пам’ятають, що вона повинна бути напіврідкої. Для цього беруть правильну пропорцію крупи і води: чайну ложку на сто мілілітрів рідини (води, молока або молочної суміші):

  1. Спочатку вибираємо крупу, бажано щоб вона була світлого кольору, а не насиченого коричневого.
  2. Після цього гречку ретельно перебирають, видаляючи зіпсовані зерна, вкраплення інших круп або злаків та інше.
  3. Потім відібрані зерна варять до готовності. Деякі матусі подрібнюють гречку в кавомолці або блендері ще до готовності, щоб вона легше засвоїлася дитячим організмом. Робити це чи ні – особиста справа кожного, але особливої ??необхідності в цьому немає. Перетерти або розім’яти виделкою можна і готову кашу.
  4. Як варити гречану кашу? Чайну ложку меленої крупи кладуть в посудину, додають? склянки води, поміщають на вогонь і доводять до кипіння.
  5. Після того як крупа закипіла, блюдо доводять до готовності на мінімальному вогні (приблизно 20 хв.), А потім охолоджують.
  6. В кінці гречку доводять грудним молоком або сумішшю до потрібної консистенції, а потім пропонують малятку.
  7. Кашка виходить рідкої, найменшим її зручно давати з пляшечки.

Додавати що-небудь в гречку не слід, так як добавки спотворять смак продукту для прикорму. Готувати кашу потрібно безпосередньо перед годуванням. Залишати її на потім не варто, страви з холодильника, знову розігріті, навряд чи принесуть користь грудничку.

протерта каша

Один з варіантів, який можна запропонувати грудничку – це протерта гречана каша для першого прикорму. Як її готувати? На її приготування йде трохи більше часу, ніж на стандартне блюдо, але це того варто, так як в страві зберігається максимум корисних речовин. Як зварити смачну кашку? Є перевірений рецепт, простий і зрозумілий:

  1. Спочатку крупу перебирають, промивають проточною водою і підсушують в духовці, поки вона не стане світло-коричневою.
  2. У ємність наливають 250 мл. води, ставлять на вогонь і доводять до кипіння.
  3. Коли вода закипіла, насипають 50 м підготовленої крупи і варять її на маленькому вогні 35-40 хв.
  4. Після знімають посудину з вогню, воду зливають в чашку.
  5. Кашу охолоджують і перетирають через сито, а потім розбавляють водою з чашки до потрібної густоти.

Дітям старше року

Як приготувати гречану кашку для дітей старше року, коли вже можна додавати туди трохи масла і цукру? Дуже просто. Беремо? склянки крупи, перебираємо і промиваємо під проточною водою. Підготовлену гречку заливають 250 мл. води, інгредієнти поміщають на вогонь і доводять до кипіння.

Коли каша закипить, воду потрібно злити, щоб прибрати гіркоту гречки, а потім знову додати 250 мл. води. Посуд знову поміщають на вогонь і варять страву 25-30 хвилин, до готовності. В кінці присмачують його чайною ложкою цукру, а тільки потім зливають воду, остуджують і кладуть вершкове масло.

Чи потрібні добавки

Як вводити гречану кашу в меню грудничка ми вже з’ясували. А чи потрібно давати якісь добавки? У педіатрів на цей рахунок єдиної думки:

  • Травна система немовлят недосконала, вона краще перетравлює і засвоює однокомпонентні страви.
  • Якщо не дотримуватися правил і напихати малюка всім підряд, у нього може виникнути нетравлення, алергія, здуття животика, запор або діарея.
  • Єдине, що дозволено додавати до каші – це грудне молоко для дітей на природному вигодовуванні і молочна суміш для штучному вигодовуванні.
  • Якщо дитині півроку, змішувати кашу з іншими інгредієнтами не слід. Коли мова йде про дітей постарше (7-8 міс.) Можна спробувати додати до гречки інші продукти.
  • Коли малюк звик до фруктів і овочів, до каші додають плоди і фрукти, наприклад, айву, банан або абрикос. Яблуко в цьому випадку не підійде, воно погано поєднується з гречкою.

Варити самим або купувати напівфабрикат

Перед кожним батьком постає завжди актуальне питання, яка гречана каша краще для першого прикорму? Власноруч зварена, або приготована з напівфабрикатів, наприклад, таких як каша марки «Нестле». Якщо довіряєте виробнику, можете сміливо купувати готові напівфабрикати. Готувати з них просто, що економить час і сили. Але якщо товар не викликає довіри, краще відмовитися від покупки, а придбати крупу і приготувати кашу самостійно.

Каші з магазину можна без сумнівів пропонувати дітям на штучному вигодовуванні. Асортимент виробників пропонує продукцію двох видів: молочні і безмолочні каші. Для приготування молочного страви необхідно додати грудне, розведене з водою коров’яче або сухе молоко. Щоб приготувати безмолочну гречану кашу (для немовлят з непереносимістю лактози) досить додати кип’ячену воду.

При виборі напівфабрикатів звертають увагу на їх якісний склад. У продукті не повинно бути синтетичних барвників і консервантів, а також солі і цукру. Останні два інгредієнта істотно поліпшать смак гречки, але можуть завдати шкоди дитині. Він швидко звикне до цукру і солі, страви без них будуть здаватися йому несмачними і прісними.

Прикорм гречкою: відео

Ми докладно розглянули, як вибирати і як варити гречку, в яких кількостях пропонувати малюкові і чи можна додавати в неї щось ще. Який продукт вибирати і як краще готувати кашу, з крупи або готових складів, залежить від бажання батьків. Наостанок зауважимо, що не варто захоплюватися напівфабрикатами та продуктами сумнівного походження, але доступними за ціною. Пам’ятайте, на кону здоров’я дитини, а що може бути важливіше, ніж це?