Горіхи при грудному вигодовуванні – які можна

Найчастіше у молодих батьків виникає питання: чи можна їсти горіхи при годуванні грудьми? У даній статті ми спробуємо розібратися, наскільки корисний цей продукт, і якої шкоди він може завдати дитині під час грудного вигодовування.

?Грудне вигодовування – це відповідальний процес, основою якого є вибірковість в харчуванні. Не всі продукти, що входять в раціон матері-годувальниці, добре сприймаються дитиною. Тому кожне нововведення в меню вимагає обережності. 

Материнське молоко має бути насичено вітамінами, мінералами, органічними кислотами та іншими необхідними малюкові мікроелементами. Звідки беруться всі корисні речовини? Зрозуміло, з їжі, яку вживає молода мама при годуванні новонародженого. Збагатити раціон харчування можна фруктами, зеленню, овочами, білковою їжею, а в тому числі і горіхами.

Що являють собою горіхи

Цей продукт цінний тим, що він містить рослинний білок. Однак різних сортів так багато, що важко визначити, в якому з них більше вітамінів, а який представляє собою джерело вуглеводів і білка. Розглянемо детальніше, ніж є для матері-годувальниці даний продукт.

  • Будь-горіх обов’язково містить вітамін С, аскорбінову кислоту, яка дуже важлива для підтримки імунітету.
  • Поліненасичені жирні кислоти – будівельний матеріал для зростаючого організму. Без них неможлива пружність і еластичність сполучних тканин.
  • Калій, магній, цинк і йод, що входять до складу ядра, необхідні для протікання більшості хімічних реакцій.
  • Вітаміни А і Е – основа здоров’я будь-якого організму, що росте.
  • Вітаміни групи В здійснюють захисні функції і сприяють нормалізації роботи всіх внутрішніх органів.
  • Білок активізує ріст кісткової маси.
  • Вуглеводи запускають метаболізм, надають сили і тонус.
  • Ефірні масла активізують роботу деяких органів, стимулюють мозкову діяльність.
  • Бета-каротин зміцнює зір.
  • Залізо допомагає матері-годувальниці позбутися анемії, яка виникла після пологів.

види продукту

Існує величезна кількість сортів, які вирощуються в різних країнах. Горіхи при грудному вигодовуванні – незамінний продукт для підтримки рівня вітамінів і необхідних мікро- та макроелементів в організмі і матері, і дитини.

  • Волоський горіх. Виростає тільки в теплих і жарких місцях. Містить жир, тому вкрай поживний і корисний для організму. Рекомендується до вживання при запаленнях і серцево-судинних захворюваннях.
  • Кешью. Його батьківщина Латинська Америка, зокрема Бразилія, і Африка. Перед продажем горіхи очищають від шкаралупи, оскільки оболонка містить отруйні речовини. Однак сам плід смачний і корисний. Жирність цього продукту невисока. Кешью містить вітаміни, мікро- і макроелементи.
  • Фундук. Лісовий горіх з цією назвою широко відомий як народне ласощі. Набагато калорийнее хліба, тому поживна цінність його досить висока.
  • Кедрові горіхи. Містяться в шишках. Їх ядра володіють високою жирністю і сприяють активізації роботи багатьох внутрішніх органів.
  • Арахіс. Або по-іншому, земляний горіх. Його батьківщина – Південна Америка, але ось уже кілька століть він вирощується і в Росії. Зерна, як правило, вживають в їжу в смаженому вигляді.
  • Мигдаль. Виростає і плодоносить в Азії. Використовується для отримання масла, але його плоди відомі всім як вишуканих ласощів і добавки до кондитерських виробів.
  • Кокос. Плід пальми, і, відповідно, відноситься до екзотичних привізним продуктам. Його м’якоть ніжна і соковита. В кондитерській промисловості використовується, як правило, в якості кокосової стружки. Свіжий кокос позитивно впливає на органи зору, покращує травлення, запускає процеси боротьби з хвороботворними бактеріями, має антимікробні властивості.

Корисні властивості різних видів: відео

Користь при годуванні груддю

  • Перш за все, поживна цінність цього продукту дає можливість насичення при вживанні дитиною невеликої кількості грудного молока.
  • У молодих ядрах велику кількість вітаміну С, який сприяє підтримці імунітету.
  • Горіхи – хороший стимулятор лактації. Особливо слід відзначити волоські, в зернах яких високий вміст Омега-3.
  • Багато сортів сприяють очищенню організму і виведенню шлаків. До них відносяться фундук, ліщина, кешью.
  • Завдяки вживання цього продукту матір’ю, яка годує, грудне молоко набуває більш насичений смак.

Горіхи при грудному вигодовуванні стимулюють ріст і розвиток зростаючого організму малюка.

Чи є шкода від горіхів під час ГВ

Горіхи рекомендовані мамам при грудному вигодовуванні, але, проте, слід враховувати, що даний продукт відноситься до алергенів. Тому годувальниці слід дотримуватися обережності при вживанні їх в період лактації.

  • Старі плоди, які довго пролежали в магазині або в домашніх умовах, втрачають свої корисні властивості. Краще їсти молоді ядра, так як в них більш високий вміст вітамінів, мінералів та інших мікроелементів.
  • Горіхи рекомендується вживати в їжу в сирому вигляді. При термічній обробці вони часто втрачають свої властивості.
  • Щоб не спровокувати у малюка алергічну реакцію, слід їсти даний продукт маленькими порціями – максимум 20 м в день 2-3 рази в тиждень.
  • Горіхи можуть викликати засмічення шлунка у годуючої матері. Щоб уникнути неприємностей не слід захоплюватися цими ласощами.

Від частого споживання будь-якого сорту цього продукту молоко густіє. Наслідком такого процесу може стати вкрай неприємне захворювання – лактостаз, блокування молочних проток.

Вплив різних сортів на лактацію

Молодих батьків часто цікавить питання, які горіхи можна їсти при грудному вигодовуванні. Цей продукт дійсно дозволений для вживання в їжу годуючим матерям, проте, він може непередбачувано вплинути на організм дитини. У будь-яких нововведення слід знати міру і експериментувати, дотримуючись обережності. З’ївши кілька горіхів, мама повинна поспостерігати за станом і поведінкою дитини. Якщо все в порядку, можна і далі потроху вводити цей продукт в раціон харчування.

З одного боку, такі ласощі, як горіхи, корисно для лактації. З іншого – є певний ризик вживання їх в їжу, якщо дитина схильна до алергічних реакцій або якщо розвиток його травної системи супроводжується постійними коліками, спазмами і нетравленням.

Різні сорти горіхів по-різному будуть впливати на стан здоров’я новонародженого, а також на процес лактації годуючої мами:

  • Волоські горіхи – досить калорійний продукт. Він володіє високою жирністю, тому грудне молоко стає більш поживним і смачним.
  • Кедрові насіння шишок впливають не стільки на лактацію, скільки на якість молока. Ці горішки містять масу речовин, необхідних для росту організму немовляти.

Жоден сорт горіхів не збільшує лактацію, проте кожен з них, безперечно, збагачує молоко вітамінами, мінералами, мікро- і макроелементами.

Фахівці в галузі медицини переконані в тому, що жодна, навіть найякісніша суміш, не замінить грудного молока матері. З самого народження молоко стає основним харчуванням для немовляти, а заодно і ліками від усіх недуг. Для того щоб молоко було смачним і насиченим необхідними для грудничка мікроелементами, матері-годувальниці слід уважно ставитися до свого режиму, харчування та способу життя.

Горіхи при лактації, при правильному їх вживанні, можуть зіграти позитивну роль і збагатити грудне молоко. Однак дотримуватися обережності все ж доведеться. Які горіхи можна їсти при грудному вигодовуванні? Будь-які сорти слід спочатку пробувати, а потім збільшувати порцію. Переконавшись в тому, що у дитини немає алергічної реакції на новий продукт, можна сміливо додавати його в раціон матері-годувальниці.