Етикет допоможе … схуднути

Люди невпинно шукають все нові і нові способи схуднути і при цьому не беруть до уваги те, що можна без праці практикувати в повсякденному житті – і отримувати дивовижний результат. Наприклад, чи знаєте ви, що дотримання правил поведінки під час прийому їжі допомагає і самим ставати більш тонкими? Давайте спробуємо розібратися, чому етикет і хороші манери за столом сприяють схудненню.

Багато з нас дотримуються цих правил хіба що в громадських місцях, в гостях, а вдома дозволяють собі розслабитися. Цілком даремно, тому що застільний етикет – це справжня знахідка для тих, хто мріє про більш струнку фігуру. Давно встановлено, що насичення настає тим швидше, чим повільніше ви їсте. В результаті кількість з’їденої їжі, а відповідно, і калорій теж зменшується. Чим не спосіб схуднути? Отже, що нам потрібно робити, які саме хороші манери за столом потрібні?

Чи не відкушуйте, а ріжте

Згідно з правилами хорошого тону, то що, ми зазвичай відкушуємо, належить відрізати ножем, маленькими шматочками. Перекладіть хліб на окреме блюдце і відламує його крихітними скибочками. Якщо в компанії вам захочеться покуштувати сиру або шинки, то потрібно з загальної тарілки покласти до себе шматок і потроху є його, використовуючи вилку і ніж, беручи з додатковою тарілки маленькі шматочки хліба. Якщо звичайний бутерброд, який ми тримаємо в руці, випаровується буквально за кілька «укусів», то, відправляючи в рот його складові окремо, та ще й за правилами, ми змушені чимало повозитися. І ще про хліб: збирати скоринкою з дна тарілки соус, що залишився (смачний, але частіше за все жирний) – поганий тон.

Найчастіше знаряддям виделкою

Сьогодні нам важко уявити, що колись все, включаючи витончених панянок в крінолінах, їли руками. До XVIII століття існували правила поведінки за столом, згідно з якими виховані люди брали шматочок трьома пальцями, ну а люди простіше дозволяли собі пустити в хід всю п’ятірню. Дуже довго вилки вважалися предметом елітарним, а прості люди почали ними користуватися тільки в ХХ ст., І завдяки цій обставині тривалість їх трапез відразу істотно збільшилася. Якщо вам, наприклад, потрібно поїсти зеленого горошку, то за правилами спочатку виделкою в лівій руці наколюють кілька горошин на зубці, а потім овочем завантажують увігнуту її частина. Поки ви будете займатися цією «еквілібристикою», мозок напевно встигне отримати сигнал про ситість.

І ще про прилади. Якими саме ложками, виделками, ножами потрібно їсти ті чи інші страви, етикет регламентує суворо, але в повсякденному житті від нього можна відступити. Ті, що худнуть, вони будуть їсти перше і друге відповідно десертною ложкою і виделкою, що подовжить трапезу. Підсумком стане насичення меншою порцією.

Сервіруйте стіл з розумом

Якщо ви рішуче налаштовані худнути, то сервірують трапезу за правилами, що не збирайте стіл наспіх. Не використовуйте посуд, скатертини, серветки червоних, помаранчевих, жовтих, білих тонів: вони мають властивість збуджувати апетит. У 2010 р були опубліковані результати дослідження, які стверджували, що, сервіруючи стіл в синьо-блакитних тонах, можна зменшити апетит. Пояснюється це тим, що вкрай складно відшукати в природі щось їстівне насиченого синього кольору. Американцями проводився експеримент, в процесі якого учасники повинні були вибирати між стравами, пофарбованими харчовими барвниками в різні кольори. Виявилося, що синьою їжі було з’їдено найменше.

На тарілку – всього по чуть-чуть

Збираючись вечеряти або обідати, зберіть тарілку як в ресторані: нехай на ній виявиться багато їжі, але всього потроху: кілька різновидів гарніру, пучок листя салату, овочі, шматочок м’яса, скибочку риби. Виявляється, їжа, що відрізняється за смаком і структурі, забезпечує більш швидке насичення.

На голодний шлунок в гості не ходять

Згідно з правилами хорошого тону, опинившись в гостях, не можна жадібно накидатися на їжу, навіть якщо ви голодні як вовк. Ця вимога етикету співзвучно принципам дієтології, яка стверджує, що приблизно за 10-15 хвилин до основного прийому їжі потрібно перекусити чимось низькокалорійним і в той же час ситним. Перед походом в ресторан або в гості зробити це обов’язково – і тоді втриматися від спокуси накинутися на смакоту буде набагато простіше.