Для чого застосовують бальзамічний оцет, чим він корисний і шкідливий для організму?

Кожна з різновидів оцту має різні властивості, які не тільки покращують органолептичні властивості страв, а й впливають на наш організм. Не є винятком і бальзамічний оцет. Застосування, користь і шкода, рецепти його вживання – в центрі нашої уваги.

Більше ніж приправа

Бальзамічний винний оцет – кисло-солодка речовина густої консистенції, темно-коричневого кольору. Чи не найпоширеніший сьогодні, він, тим не менш, відомий з часів Середньовіччя. У тодішній Італії його вважали ліками, а не продуктом харчування, в ньому бачили панацею мало не від усіх недуг від головного болю до важких хвороб. Довгий час бальзамічний оцет вважався корисним саме як ліки, ніж як продукт харчування. З давніх-давен були відомі його в’яжучі та дезінфікуючі властивості, їм обробляли рани, застосовували його при запальних процесах шкіри. Протягом століть цінується його благотворну дію при болях, пов’язаних з травленням (наприклад, виразці шлунка). Крім того, він високо цінувався як продукт, що підтримує організм в нейтралізації токсинів і поліпшує перистальтику кишечника.

Через високу ціну на бальзамічний оцет, або, як його називають, просто бальзамико, могли дозволити собі тільки багаті люди і дворяни. Він був настільки цінний, що барила зрілого, багаторічного продукту ставали частиною приданого нареченої, їх вписували в заповіту.

Бальзамічний оцет: склад і виробництво

В оригінальній версії він виробляється в Італії з винограду червоного сорту Ламбруско (Lambrusco) або білого сорту Треббьяно (Trebbiano). Бальзамічний оцет отримують з виноградного сусла, тобто з свіжовичавленого соку ягід, який потім піддається загущення в результаті тривалого варіння. Під час термічної обробки відбувається випаровування приблизно 1/3 об’єму води і розкладання цукрів, що містяться у виноградному соку (ці фрукти дуже солодкі). Також в майбутньої продукції відбувається реакція Мілларда, тобто карамелизация простих цукрів (глюкози, фруктози), яка в подальшому надає оцту характерний темно-коричневий колір.

Що відбувається далі? Загущений фруктовий сік розливають в дерев’яні бочки, де витримують не менше 2 місяців (експрес-варіант). У цей час відбувається ферментація, в результаті якої виробляється оцтова кислота і невелика кількість винної кислоти, а також формуються ароматичні та смакові сполуки.

Виготовлення бальзамічного оцту – це тривалий, багаторічний процес, що вимагає знання, досвіду і застосування певних правил. Виробники кажуть, що його основними характеристиками є час і терпіння.

Бальзамічний оцет: користь і шкода

Оригінальний, справжній бальзамічний оцет «серйозної» витримки дуже дорогий – через хорошої якості компонентів, тривалого процесу виробництва і традиційної рецептури. Чи варто докладати зусиль до того, щоб знайти хороший, якісний продукт? Давайте дізнаємося, які його властивості, які користь і шкода бальзамічного оцту.

Бальзамічний оцет: користь натурального продукту, застосування для лікування і оздоровлення

В даний час немає клінічних досліджень, які підтверджували б корисні властивості бальзамічного оцту, його благотворний вплив на організм людини і профілактику захворювань. Проте, його склад добре відомий, а присутні в ньому речовини мають підтвердженими важливими для здоров’я властивостями. У народній же медицині бальзамічний оцет і його користь використовуються вже дуже давно – як уже згадувалося, з епохи Середньовіччя.

Піщевареніе і контроль ваги

Бальзамічний оцет:

  • покращує роботу кишечника;
  • стимулює обмін речовин (оцтова кислота стимулює вироблення організмом травних ферментів в шлунково-кишковому тракті);
  • маленька ложка зрілого продукту після ситного обіду чудово стимулює травлення – користь буде відчутна відразу;
  • бальзамічний оцет застосовується для схуднення. Він допомагає зберегти відчуття ситості під час їжі і продовжує його після трапези, сприяючи, таким чином, втрати зайвої ваги;
  • низькокалорійний (калорійність бальзамічного оцту – близько 80 калорій на 100 грамів);
  • не містить солі (може її замінювати в безсольових раціоні), не містить жиру і холестерину.

Антіоксідантное дію

Цей різновид характеризується високим вмістом поліфенолів, отриманих з винограду. Тому бальзамічний оцет приносить таку користь (при мінімальному шкоду):

  • зміцнює імунну систему;
  • знижує метаболічний стрес і знищує вільні радикали, відповідальні за старіння організму, сприяють згасання клітин тіла і розвитку хвороб цивілізації, тобто цукрового діабету, атеросклерозу, гіпертонії і ожиріння;
  • допомагає ензимам, розкладає білки на амінокислоти, покращує обмінні процеси.

Доровеносная система

бальзаміко:

  • покращує роботу серця шляхом регулювання артеріального тиску;
  • має низький вміст натрію, зате характеризується високим вмістом калію, корисного для роботи серця і судин;
  • покращує засвоєння магнію і кальцію;
  • користь і в тому, що він знижує рівень так званого «поганого» холестерину в крові і тому може запобігати розвитку атеросклерозу судин.

Протидія цукрового діабету

Знаходить бальзамічний оцет застосування і в профілактиці діабету. Він захищає бета-клітини підшлункової залози, відповідальні за вироблення інсуліну, які секретують цей гормон в залежності від рівня глюкози в крові. Їх правильна робота захищає від хвороби.

загоєння ран

Бальзамічний оцет приносить користь тим, що володіє потужними дезинфікуючими властивостями. Якщо в одну чверть склянки води додати чайну ложку продукту, вийде знезаражуються рідина, якою можна протирати дрібні рани на поверхні шкіри.

Шкода бальзамічного оцту

Отже, користь вражає, але що щодо підводних каменів? Бальзамічний оцет може завдати шкоди лише в тому випадку, якщо застосовувати його у великих кількостях. Ніяких протипоказань, окрім індивідуальної нестерпності, не існує.

Бальзамічний оцет застосування на кухні, рецепти

Як використовувати бальзамічний оцет в кулінарії? До чого його додавати? Він має характерні смакові і ароматичні ноти, що з’являються в процесі бродіння в дерев’яних бочках за участю амінокислот, а також кисло-солодкий смак, густу, в’язку консистенцію карамельного кольору. Солодкі і кислі ноти збалансовані, в густий рідини також відчутні фруктові або деревні нотки.

Хороший бальзамічний оцет природним чином густий, і тому легко відміряти невелика його кількість. Не потрібно з ним перестаратися, тому що головним має залишатися все ж основний смак страви. Досить буквально кілька крапель, щоб збагатити смакову гаму і додати страві благородства. Маленькій пляшки (250 мл) вистачає надовго. Традиційний оцет дорогою, і шкода застосовувати його для маринадів і в теплому вигляді. Краще використовувати його сирим, тому що тоді можна повною мірою оцінити смак продукту.

Бальзаміко, що закономірно, дуже поширений в національній італійської кухні, де його додають до страв солоним і солодким, збагачують їм смак легкозасвоюваних страв і засвоюваних важче, допомагаючи організму їх переробляти.

Отже, бальзамічний оцет застосування знаходить найширше. Які саме рецепти його використання популярні, з чим він добре поєднується?

  • в якості добавки, заправки, стимулюючої апетит

Вливаємо в невелику миску оливкове масло і додаємо кілька крапель бальзамічного оцту. Співвідношення довільне, приблизно? бальзамико і? оливкового масла. Змішуємо вміст, маку туди шматок хліба. У суміш можна також занурювати нарізані стовпчиками овочі: морква, стебловий селера, редис, перець, огірок.

Поєднання оливкового масла і бальзамічного оцту може бути використано іншим чином. Можна просто підсушений і политий маслом хліб збризнути декількома краплями бальзамико;

  • додавання в овочеві салати;
  • інгредієнт соусів, зокрема, соуса вінегрет. Можна поєднувати бальзамічний оцет не тільки з хорошої якості оливковою олією, а й з лимонним соком, ароматичними травами, створюючи індивідуальні смакові композиції;
  • різні сорту салату;
  • варені овочі: спаржа, брокколі, цвітна капуста;
  • тушение овочі: Перець, цукіні і ін.
  • різотто;
  • свіжі фрукти і ягоди (Не дуже кислі, наприклад, диня, полуниця, виноград, груша), фруктові десерти;
  • грецькі горіхи;
  • макарони (В тому числі фаршировані, наприклад, зі шпинатом і рікоттою, гарбузом, шинкою);
  • відвареноїе мяспро;
  • мяспро, приготуванняе в духовці, на рожні і грилі (Стейк з яловичої вирізки, курячі грудки);

Підказка. Якщо має бути використовувати бальзамічний оцет до м’яса, слід використовувати заправку зрілу, дуже ароматну і густу. А м’ясо повинно мати свій натуральний смак, не спотворений великою кількістю різних спецій. Тоді композиція бальзамико і м’яса зазвучить краще.

  • сире м’ясо (Тартар і карпаччо);
  • сира риба (Карпаччо з риби, копчений лосось);
  • довго зріють сири (parmigiano reggiano, grana padano);
  • десерти на основі вершків (наприклад, морозиво ванільне або вершкове);
  • крапелька бальзамічного оцту на кубику темного гіркого шоколаду додасть цьому поєднанню дивовижне звучання.

Як використовувати бальзамічний НЕ оцет, а крем?

Бальзамічний крем має більш м’який смак в порівнянні з дуже зрілим оцтом. У нього є велика перевага: їм легко прикрашати страви. В одну мить можна створити апетитний візерунок на салаті, філе або десерті. Бальзамічний крем теж знаходить застосування, поєднуючись з салатами, овочами і м’ясі вареному і запеченому на грилі, фруктами.

Бальзамічний оцет: застосування в домашній косметології

Таку різновид оцту можна використовувати не тільки в якості інгредієнта смачних страв, але і як компонент домашніх косметичних засобів. Маски або тоніки для обличчя, приготовлені з його додаванням, очищають шкіру від вугрів і впливають на поліпшення її кольору і тонусу.

Така користь з нього може вилучатись сміливо, оскільки застосування бальзамічного укусу в косметології – це не «кустарний» спосіб. Він активно використовується косметичними компаніями. Завдяки поліфенолам, антоцианам і таніну натуральний засіб уповільнює процес старіння епідермісу. Забезпечуючи антисептичну дію, допомагає поліпшити колір обличчя і очистити шкіру. Додають бальзамічний оцет і в засоби для зменшення випадання волосся.

Відомий з часів Середньовіччя бальзамічний оцет сьогодні знаходить застосування саме різне. Він являє собою цікаве доповнення до різноманітних страв, починаючи від легких салатів, десертів до теплих страв, наприклад, макаронів або рису. Споживаний в невеликих кількостях, стимулює роботу шлунково-кишкового тракту і кровообігу. Навіть зовнішності бальзамічний оцет здатний принести користь, а шкоду в будь-який його іпостасі пов’язаний тільки з індивідуальною непереносимістю. Важливі умови – хороша витримка натурального продукту і почуття міри в його вживанні.