Чим цінні їстівні каштани і як їх приготувати?

Ними ласують не тільки в Парижі, на площі Пігаль. Проте, для більшості наших співвітчизників такий осінній делікатес як і раніше залишається маловідомим продуктом. Але ж він не тільки є однією з найбільш вишуканих добавок до страв і десертів: їстівні каштани – це ще й користь, про яку знають не багато.

Під блискучою темно-коричневою шкіркою ховається смак, що нагадує горіховий. Його можна описати як злегка борошнистий і солодкий. Як виявляється, плоди каштана не просто їстівні і навіть смачні, але і мають унікальні властивості з точки зору зміцнення здоров’я. Ось кілька фактів про дари каштана сімейства букових і про те, як з ними поводитися на кухні.

Каштани їстівні: користь вживання

  • Їстівні каштани відрізняються від своїх «двоюрідних братів» горіхів більш високим вмістом антиоксидантів і вітамінів. У 100 грамах цього продукту присутня стільки ж вітаміну С, що і в 100 грамах лимона, який славиться їх кількістю. Завдяки цьому каштани роблять позитивний вплив на імунну систему: зміцнюють організм і протидіють інфекціям.
  • Користь їстівних каштанів в тому, що це смачна доза калію, магнію, фолієвої кислоти, інших вітамінів групи В і вітаміну Е, званого вітаміном молодості.
  • Каштани містять приблизно одну п’яту рекомендованої денної норми клітковини, яка потрібна для правильної роботи нашого кишечника. Крім того, вона допомагає знизити рівень холестерину в крові.
  • Їстівні плоди каштана також багаті ненасиченими жирними кислотами, зокрема, олеїнової і пальмітолеіновой. На думку вчених, їх вживання дозволяє підвищити рівень хорошого холестерину і знизити – поганого.
  • Традиційна китайська медицина вважає, що каштани є одним з найважливіших джерел цілющої енергії. Завдяки формі їх називають плодами нирок. Вони і насправді відновлюють енергію цього органу вельми ефективним чином. Китайці вірять, що саме нирки є основним постачальником енергії для організму. Якщо ці органи працюють не належним чином, послаблюються сухожилля і кістки. Саме тому їстівні каштани корисні тим, що вживаються з метою зміцнення кісток і суглобів, а також для підвищення загальної працездатності і енергійності, витривалості, поліпшення фізичної кондиції в цілому.

Каштани: як готувати і як є?

  • Їх допустимо є і сирими, але набагато смачніше вони в гарячому вигляді. Крім того, в цьому випадку організм засвоює їх краще.

Увага: їсти можна тільки жовті дари природи. Темні можуть виявитися гіркими. А запліснявілі всередині плоди потрібно відразу ж викинути.

  • Плоди цих дерев найчастіше готують на грилі. Як готувати каштани в такому випадку?

1. Перед тим як відправити майбутнє ласощі в грубку або духовку, кожен з них потрібно наколоти (наприклад, голкою) в декількох місцях або ж надрізати шкірку вздовж хрест-навхрест. Це обов’язково потрібно зробити, тому що в іншому випадку вони лопнуть і будуть з тріском підскакувати вгору.

Людям, які вперше беруться за приготування такого делікатесу, рекомендується злегка відварити каштани в підсоленій воді. Завдяки цьому вони стануть м’якше і допоможуть кулінарам уникнути таких огріхів, як занадто жорстка м’якоть або жорстка оболонка, яку неможливо зняти.

2. проціджений і охолоджені плоди розміщуються на деку, плоскою стороною на дно, і запікаються чверть години при 220 градусах на нижній полиці.

3. Потім їх в черговий раз остуджують і подають до столу.

  • Термообробка на грилі – не єдиний практичний відповідь на питання «Якщо опинилися в розпорядженні каштани, як їх готувати?». Їх можна варити, запікати в духовці або смажити. Оброблені температурою плоди ідеально підходять до різних видів м’яса, супів, салатів, солодким десертів. Їх можна подавати і як самостійну закуску.

Каштани можуть не тільки здивувати наші смакові рецептори, але і принести користь організму. Не бійтеся їх готувати і є – звичайно, якщо це не зібрані в найближчому парку плоди, а особливі їстівні каштани, які в наших широтах, на жаль, не ростуть. І якщо вам випала можливість ними поласувати, не пропустіть її!