Чим синя (фіолетова) кукурудза хопі корисна для здоров’я?

У наших краях синя (або фіолетова) кукурудза ще є досить маловідомим продуктом. Проте є думка, що в майбутньому на продовольчому ринку панувати буде саме вона. У чому користь синьої кукурудзи, як вона виглядає на фото, які її властивості, що несуть нам здоров’я?

На смак цей овоч дивовижного темного кольору (до речі, її іноді називають також пурпурової і лілового) лише трохи відрізняється від популярних «сонячних» жовтих сортів. У той же час синя кукурудза містить набагато більше корисних для здоров’я поживних речовин, які обумовлюють її терапевтичний ефект. Що варто знати про фіолетовою кукурудзи?

Синя кукурудза: склад, поживні властивості

Хопі кукурудза вважається відмінним джерелом клітковини, необхідної для правильної роботи травної системи. З’являється завдяки її волокнам почуття ситості супроводжує людину протягом тривалого часу. А значить, це дозволяє знизити обсяг їжі і уникнути перекусів. Крім того, клітковина зменшує ризик виникнення неприємних проблем з боку шлунково-кишкового тракту, таких як метеоризм, здуття живота, запор.

Маленькі зернятка цього злаку, пофарбованого природою в дивовижний для європейця колір, забезпечують великими обсягами цінних для організму вітамінів і мінералів. Так, в складі качанів фіолетовою кукурудзи хопі можна виявити цинк, мідь, залізо, марганець, магній, калій, а також вітамін B5, B9 і ніацин.

Рецепт молодості: корисні властивості фіолетової кукурудзи, підтверджені дослідженнями

1. Синя кукурудза постачає в організм величезну кількість антоціанів (Яким, до речі, вона зобов’язана своїм кольором). Ці сполуки мають сильну протизапальну, регенеруючу та антиоксидантну дію. А значить, вони є ефективною зброєю в боротьбі з вільними радикалами, які негативно впливають на кровоносні судини, прискорюють процеси старіння шкіри.

Варто відзначити, що антиоксидантна активність (а значить, і користь для здоров’я), фіолетовою кукурудзи хопі вище, ніж у чорниці, яка славиться найефективнішим натуральним продуктом в боротьбі з вільними радикалами. Тому кукурудза блакитних сортів повністю заслуговує на те, щоб називатися суперпродуктом.

2. Доведено, що присутні в складі синіх зерняток хопі поліфеноли здатні зменшити ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Пов’язано це з тим, що вони запобігають утворенню в артеріях атеросклеротичних бляшок, допомагають знизити кров’яний тиск і захищають від утворення тромбів.

3. Японські дослідники з Університету Нагоя довели, що особливий пігмент, що міститься у фіолетовій кукурудзі, перешкоджає розвитку раку товстої кишки – однієї з найбільш смертельних різновидів онкології.

4. Дослідники з Університету Халлім в Кореї довели, що екстракт цього дивного злаку протистоїть «затвердіння» клубочків, яким у великій мірі схильні хворі на діабет.

5. За «зовнішністю» цього незвичайного виду кукурудзи ховається, крім іншого, лютеїн, який необхідний для нормальної роботи органу зору. Включаючи її в раціон, ми тим самим зменшує ризик розвитку катаракти і дегенерації жовтої плями – однієї з головних причин сліпоти.

Цей вид злаків годує людство вже дуже давно, проте тільки зараз, завдяки науковим дослідженням, визначаються найбільш цінні його сорти. Хопі – фіолетова або синя кукурудза – дуже корисна для здоров’я і заслуговує на те, щоб з’являтися на наших столах не тільки заради її оригінального виду.