Чим корисні фіолетові і сині овочі, фрукти і ягоди?

Плоди фіолетового кольору (різних його відтінків) зустрічаються в природі досить рідко. Зате фіолетові фрукти, овочі і ягоди містять антоціани і інші корисні речовини, які роблять їх цінним даром природи.

Вчені стверджують, що синій колір пригнічує апетит. Людям з великим бажанням поїсти вони пропонують є в приміщеннях з блакитними стінами і з посуду такого ж кольору. Їжа в синьо-фіолетових тонах теж не пробуджує в нас апетиту.

Це властивість, безумовно, порадує людей, що намагаються обмежувати обсяг з’їдених порцій. Однак здатність знижувати апетит – це не єдина особливість їжі цього кольору. Що ще варто про неї знати? Чому варто цінувати компоненти, завдяки яким плоди фіолетового кольору мають настільки незвичайне забарвлення?

Антоціани: корисні властивості природного барвника

Фіолетові, сині фрукти, ягоди та овочі своїм кольором зобов’язані антоцианам. Це група барвників, які надають різним частинам рослин забарвлення від червоного, через рожевий, блакитний і до фіолетового. Здебільшого ці речовини накопичуються в шкірці, а їх зміст збільшується в міру росту рослини.

Антоціани – це нестабільні, розчинні у водному середовищі з’єднання. Залежно від pH вони піддаються трансформації, що призводить до зміни кольору, що їх містять. У кислому середовищі (pH 11) їх колір стає синім.

Пігменти антоціани рослин містяться в:

    • пелюстках квітів (маку, мальви, гібіскусу);
    • фруктах і ягодах (вишні, бузині, чорній смородині, чорноплідної горобини, винограді);
    • листових овочах (наприклад, червоною капусті);
    • пагонах, стеблах (ревені);
    • коренеплодах (редисці), цибулі (червоному цибулі).

Користь антоціанів (а значить, і фіолетових ягід, фруктів і овочів) полягає в тому, що вони не тільки фарбують, а й мають широкий спектр біологічної активності. Зокрема, вони:

  • мають антиоксидантні властивості. Завдяки таким фіолетові плоди стимулюють і підтримують протипухлинну терапію;
  • стимулюють функції імунної системи;
  • змінюють хід запального процесу (в кращу для людини сторону);
  • допомагають підтримувати герметичність судин і покращувати кровотік в них, надають захисний вплив на кровоносну систему в цілому;
  • благотворно впливають антоціани рослин і на функцію нервової системи.

Плоди фіолетового кольору: кращі представники «антоціанового сімейства»

Джерелом корисного пігменту антоциана, як зазначалося вище, є овочі, фрукти, ягоди синього, фіолетового і червоного кольорів. Якщо говорити про світові масштаби, то основним його «постачальником» вважається виноград, а в нашій кліматичній зоні – чорноплідна горобина і чорна смородина. Практично невідомим, але містить досить велику кількість цих сполук природним продуктом є чорна морква. Вона використовується в кулінарії здавна, і саме цей вид морквини і раніше вживають, зокрема, в Туреччині.

Багаті антоцианами плоди фіолетових відтінків одночасно містять і інші цінні компоненти. Тому варто включити їх в повсякденне меню, дізнавшись, як вони «працюють». Пропонуємо огляд найбільш популярних у нас природних дарів синьо-фіолетового забарвлення.

Ягоди фіолетового і синього кольору: чорниця

Чорниця дуже багата саме антоцианами. Відвар з її плодів використовується як протизапальний, противиразковий засіб, ефективний проти проносу. Ця ягода також використовується при гастритах і ентеритах, а також при запаленні сечового міхура і сечовивідних шляхів. Багато оздоровчі властивості пігментів в чорниці пояснюються їх високу антиоксидантну активність. Сьогодні антоціани чорниці мають найбільше значення в лікуванні та профілактиці порушень зору, хвороб очей.

Сушені ягоди також містять дубильні речовини (близько 7%), органічні кислоти, пектини, вітамін С і В1, каротиноїди і мінеральні солі, зокрема, кальцій, залізо, мідь, сірку, фосфор, цинк, калій, магній, літій, молібден.

Ягоди фіолетового і синього кольору: бузина

Її стиглі плоди мають майже чорний колір. Їх використовують як натуральний засіб з потогінну дію (наприклад, під час застуди), при запальних процесах в шлунку кишечнику. Плоди бузини мають також сечогінними і протидіарейними властивостями, відносяться до засобів, що чистить кров. Ягоди допомагають швидко видаляти з організму шкідливі продукти обміну речовин і токсини при ревматичних захворюваннях і пошкодженнях шкіри.

Важливий нюанс: бузину не можна вживати в сирому вигляді.

Ягоди фіолетового і синього кольору: чорноплідна горобина

Цей чагарник дає синьо-чорні плоди, м’якоть зрілих ягід майже чорна, а вичавлений сік має гарний рубіновий колір. Аронія багата антоцианами і флавоноїдами. Ласувати нею рекомендується при гіпертонії, тиреотоксикозі, інфекції сечовивідних шляхів, захворюваннях сітківки ока. Присутність антоціанів з антиоксидантними властивостями робить доречним включення соку аронії в раціон людей, що борються з атеросклерозом. Його також можна застосовувати зовнішньо при опіках.

Ягоди фіолетового і синього кольору: чорна смородина

Її прекрасно всім відомі ягоди мають темно-фіолетове забарвлення і зобов’язані цим накопичуються в них антоціановим похідним – ціанідин і дельфінідіна. Плоди рясніють вітамінами С і В, пектинами і цукрами, тому рекомендуються для приготування варення, соків. Вони регулюють обмін речовин і мають стимулюючий вплив на імунну систему організму.

Овочі фіолетового і синього кольору: червонокачанна капуста

У червонокачанної капусти присутні антоціани кольору, зміщеного до глибокого фіолетового. Рослина дуже цінується як їстівне, є джерелом, зокрема, натрію, калію, магнію, кальцію, марганцю, заліза, кобальту, міді, цинку, фосфору, фтору, хлору, йоду, каротиноїдів, вітамінів Е, К, В1, В2, В6 , З, біотину, пантотенової і нікотинової кислоти.

Є червону капусту особливо добре в період ослаблення організму і зниження імунітету. Сік цього «ошатного» овоча має сильні протизапальні властивості, а також допомагає позбутися від набряків і надлишку води в організмі. Але спрацьовує таке природні ліки тільки за умови регулярного вживання (щонайменше, два тижні по 1 ст. В день).

Фрукти фіолетового і синього кольору: виноград

Свіжі ягоди містять цукру, пектини, дубильні речовини, вітаміни А, В, В1, В2 і С, поліфенольні сполуки. У темних сортах винограду присутні і антоціани, тому вони мають протиракові властивості, оскільки, як уже зазначалося, пігмент антоціан – це природний антиоксидант. Завдяки високому вмісту його і флавоноїдів, які інактивують вільні радикали і тим самим захищають від раку і серцево-судинних захворювань, найбільш цінним вважається саме темно-фіолетовий виноград. У ньому також більше заліза, ніж у світлих «побратимів». Присутній у великій кількості виноград і вино з нього ресвератрол має високу антиоксидантну активність, протизапальну і антибактеріальну дію.

Фрукти фіолетового і синього кольору: сливи

Ці смачні фіолетові ягоди покращують апетит і стимулюють травлення. З точки зору поживної цінності і вмісту вітамінів краще їсти сушені сливи. Щоденне вживання чорносливу може підтримати здоров’я кісткової тканини у жінок постменопаузального віку. Плоди сливового дерева також містять важливі для нормального функціонування тіла мінеральні речовини: калій, магній, залізо, кальцій, і фосфор. Багаті вони й вітамінами групи В, а значить, заспокійливо впливають на нервову систему і поліпшують самопочуття.

Антиоксидантну дію чорнослив зобов’язаний і присутнім в ньому поліфенолів, в тому числі катехінів і хлорогенова кислоти. Завдяки цим з’єднанням сливи надають протиракову і антисклеротичну дію.

Таким чином, плоди фіолетового кольору – справжня скарбниця природи. Навіть якщо фіолетові і сині овочі, ягоди і фрукти, як стверджують вчені, і не пробуджують нашого апетиту, є їх слід якомога частіше.