Чим корисна тахини – паста з кунжуту. Як її зробити вдома?

Серед східних страв, які сьогодні активно освоюються європейцями, – кунжутна паста тахині. Що це таке і чому і нам варто полюбити цей специфічний продукт, головний інгредієнт знаменитих хумус і халви?

Знайомтеся: паста тахині з кунжуту

Цей популярний інгредієнт арабської кухні виготовляють з обсмажених зерен кунжуту і кунжутного масла, які об’єднуються в однорідну масу. В якості альтернативи останньому в приготуванні кунжутної (її ще називають сезамові) пасти можна задіяти арахісове або оливкове масло.

Це не найпоширеніший в наших магазинах продукт, однак купити тахіну все ж можна. Інше питання – її натуральність і поживна цінність. Справа в тому, що виробники нерідко додають в кунжутне масло затверділі жири і глюкозно-фруктозний сироп, що значно знижує його якість.

Як зробити пасту тахині в домашніх умовах: рецепт

Гурмани стверджують, що в наших реаліях відтворити вдома справжню тахини – пасту з меленого кунжутного насіння, «чарівний інгредієнт» східної кухні – якщо не неможливо, то дуже складно. Перш за все, в оригінальному варіанті для неї потрібні відшліфовані насіння. Але спробувати все ж можна, тим більше що і магазинні варіанти часом теж далеко від первозданної версії пасти тахині.

Отже, як приготувати кунжутну пасту тахині? На розігріту сковорідку насипаємо півсклянки зерен кунжуту. Весь час розмішуємо, щоб вони не пригоріли, в іншому випадку паста буде дуже гіркою на смак. Підсмажені насіння перекладаємо в блендер. Вливаємо туди 2 столові ложки кунжутного масла і за допомогою кухонного приладу перетворюємо все це в гладку, однорідну пасту. Перекладаємо в банку і тримаємо в холодильнику. Простояти там вона може досить довго, близько місяця, при цьому можливе візуальне розшарування (масло виявляється вгорі), яке не впливає на властивості.

Смак зробленої в домашніх умовах пасти тахині можна підкреслити, додавши в неї трохи лимонного соку або маленький зубчик часнику.

Паста тахини: з чим їдять і як використовувати на кухні?

У арабській кухні пасту з кунжуту використовують, в першу чергу, для приготування хумуса і баба гануш, або ароматного діпа з баклажанів.

Яке кулінарне застосування можна знайти пасті тахини, якщо ви не готуєте східні страви? Цей продукт цінується не сам по собі (він має досить специфічний смак), а як інгредієнт, що вносить особливу нотку, неповторний шарм в страви, в які його додають. Наприклад, якщо в пюре, тісто для млинців або пирогів покласти чайну ложку пасти тахині, вона додасть їм цікавий горіховий присмак. У цьому продукті (або просто в кунжутному маслі), об’єднаному з густим йогуртом, куркумою і паприкою, можна маринувати птицю або баранину. Спробувавши на смак такий продукт, ви зрозумієте, з чим його буде смачно поєднувати саме вам.

Сезамові паста тахини: користь. А чи буде від неї шкода?

Один з улюблених інгредієнтів східної кухні – це справжня скарбниця вітамінів і мінералів. Досить вже того, що її «базою» є кунжут. А він протягом багатьох століть відноситься до категорії продовольства, яку сьогодні називають модним терміном «суперпродукти».
Які саме паста тахини демонструє корисні властивості?

  • У скромних зернятках кунжуту присутні ненасичені жирні кислоти, дуже корисні для нашого здоров’я. Саме заради цих знаменитих омега-кислот радять їсти морську рибу. Вони зміцнюють організм і надають тілу енергії.
  • Паста тахини містить багато магнію, кальцію і вітамінів групи B. Серед останніх на особливу увагу заслуговує кількість вітаміну В1 (тіаміну) – помічника нервової системи, травної та серцево-судинної системи. Багатство вітамінів і мінералів робить можливим використання кунжутної пасти у вигляді не тільки екзотичного кулінарного інгредієнта, але і хорошого кошти від проблем з волоссям, нігтями, шкірою.
  • Популярне в арабській кухні кунжутне масло містить фітостероли, які знижують рівень «поганого» холестерину і оберігають від хвороб серця.
  • Кунжутна паста тахині – це важливий компонент вегетаріанської дієти, оскільки є джерелом білка хорошої якості.
  • Корисна властивість тахіни – це її чудова засвоюваність, що порозумівається ніжною, делікатною консистенцією. Тому всі цінні речовини доступні навіть для людей, що мають проблеми з травленням. Більш того – будучи доданої в досить важкі страви, паста тахині з меленого кунжутного насіння полегшує їх перетравлення.

Шкода тахини може бути заподіяно організму тільки в разі її непомірного споживання, тим більше що калорійність продукту висока: на столову ложку доводиться більше 80 калорій.

Таким чином, незважаючи на нехитрий склад, тахини – паста з цінного кунжуту – здатна на багато що: порадує цікавим смаковим відтінком страв, поліпшить зовнішність. Чи підтримає паста тахині і лікування та профілактику безлічі проблем зі здоров’ям. Так що варто освоїти рецепт приготування сезамові пасти в домашніх умовах або уважніше придивитися до магазинного асортименту.