6 причин, за якими варто пити тростинний сік

Екзотичними напоями сучасного споживача не здивуєш. Але чи пробували ви сік тростини – того самого цукрового очерету, з якого роблять цукор? Яку користь приносять організму властивості тростинного соку, яка його калорійність і смак?

Походження цієї рослини, ймовірно, пов’язано з Новою Гвінеєю. Воно вирощується в основному в тропічній зоні, але більша його частина надходить з країн Південної Америки. Вироблена з нього меляса вже на початку ХХ століття завоювала популярність завдяки натуральним інгредієнтам і солодощі без «хімії». З цукрової тростини також можна отримати сік, пропускаючи стебла через м’ясорубку або преси. Цей напій має унікальні властивості, корисними для здоров’я.

Який на смак соку тростини? Його можна порівняти з солодким згущеним молоком або розм’якшеними цукерками, і тому деяким він може здатися занадто насиченим і нудотним. Але якщо додати в нього кілька шматочків льоду і видавити сік лайма, лимона або грейпфрута, вийде смачний освіжаючий напій. В Індії його подають з чорної сіллю і м’ятою, а бразильці змішують з соковитим ананасом. Так само добре він поєднується з плодами граната і свеженатертим коренем імбиру.

Ось що варто знати про користь тростинного соку тим, хто має можливість його пити.

1. Допомога в лікуванні

Напій багатий на антиоксиданти, тому допомагає боротися зі шкідливими мікроорганізмами і підвищити імунітет. Сприяє якнайшвидшому виліковування застуди та інших інфекцій, а також боротьбі з гарячковим станом.

2. Натуральний енергетик

Сік цукрового очерету багатий «хорошими» вуглеводами, білком, залізом, калієм і іншими важливими живильними речовинами, що робить його ідеальним енергетичним напоєм. Він накопичується в плазмі і рідинах організму і допомагає в боротьбі з зневодненням і втомою.

Набір простих цукрів і сахарози, яку можна знайти в цукровій тростині, легко засвоюється нашим організмом. Це відмінний заряд енергії, тому сік з тростини цілком може замінити ранкову каву еспресо. Крім того, присутні в ньому вуглеводи будуть створювати запаси, які використовуються для заповнення енергетичного дефіциту організму.

Сік очерету прекрасно зволожує і охолоджує, тому так само, як і кокосова вода, рекомендується до вживання після фізичних навантажень, тренувань. Особливо він гарний у літні місяці. Продукт накопичується в плазмі і рідинах організму і допомагає в боротьбі з зневодненням і втомою.

Варто також відзначити, що якщо перед нами в склянці сік тростини, калорійність такої кількості напою складе 80 ккал, забезпечених повністю натуральними цукрами. Це набагато більш здоровий вибір, ніж солодкі кольорові продукти з магазину. Сік цукрового очерету має низький глікемічний індекс (ГІ), тому рекомендується діабетикам. Дослідження показали, що його вживання не змінює різко рівня цукру крові у хворих на цю недугу. Але вони повинні проконсультуватися з своїм лікарем перш, ніж почати пити цю цілющу рідину.

3. Домашня косметика

Сік з цукрової тростини може бути використаний як косметичний засіб. Гліколева кислота, яка присутня в його складі, є природним «ліками» від шкірних проблем. Вона допомагає позбутися від акне, зменшує почервоніння і ефективно розгладжує шкіру. Можна використовувати тростинний сік в якості інгредієнта маски, комбінуючи з натуральної глиною. Однак перш ніж накласти такий домашній препарат на все обличчя, варто зробити пробу на внутрішній стороні ліктя, щоб виключити можливу алергічну реакцію. Якщо до використання не виявилося ніяких перешкод, маску слід тримати на обличчі протягом 20 хвилин, після чого змити теплою водою. В результаті такої процедури шкіра буде більш гладкою і сяючою.

4. Здорова порожнину рота і кістки

Використовувати сік з цього тропічної рослини рекомендується, в першу чергу, як внутрішній засіб. Регулярно вживається в їжу, він зміцнює зубну емаль, запобігає карієсу і усуває неприємний запах з рота. Так відбувається за рахунок мінералів у складі напою, який необхідний для правильної побудови і розвитку зубів і кісток. У цьому сенсі слід особливо відзначити, зокрема, великі дози фосфору і кальцію.

5. Жіноче здоров’я

Фолієва кислота (вітамін В9) в складі тростинного соку – це компонент, рекомендований всім майбутнім мамам. Він захищає плід від дефектів розвитку, наприклад, від щілини хребта. Більш того, дослідження підтверджують, що регулярне вживання соку з цукрової тростини приносить користь тим, що зменшує проблеми з овуляцією. Це означає, що він є одним із засобів, так чи інакше допомагають завагітніти.

6. Користь для шлунка, печінки і нирок

Властивості соку з тростини допомагають вирішувати проблеми шлунково-кишкового тракту. Це відбувається за рахунок калію, який відновлює рН баланс в шлунку і впливає на секрецію травних соків. Тим самим він підтримує природний процес регенерації і запобігає шлункові хвороби і нездужання, зокрема, бореться з гастритом.

Аюрведа говорить що цей продукт проявляє проносні властивості, тим самим покращуючи дефекацію і полегшуючи запори.

Що стосується впливу тростинного соку на печінку, деякі вчені рекомендують вживати його в рамках доповнення до лікування жовтяниці та інших проблем цього органу. Рідина допомагає підтримувати електролітний баланс, забезпечувати належний рівень глюкози в організмі, завдяки чому сприяє швидшому одужанню.

Сік з цукрової тростини є сечогінним засобом, що означає, що він допомагає лікувати інфекції сечовивідних шляхів, камені в нирках і забезпечити нормальне функціонування цього найважливішого органу.

У наших широтах сік з цукрової тростини не назвеш поширеним напоєм. Однак корисними для здоров’я властивостями цього подарунка природи при оказії безперечно варто скористатися.